Aanvullend verzekerd op leeftijd? Enorm duur!

Door admin, 13-12-2017

Aanvullende verzekeringen zijn nodig voor zorgbehoevenden die hun zorg niet gedekt zien worden vanuit het basispakket. Maar dergelijke verzekeringen dekken steeds minder vanwege bezuinigingen. En daarnaast geldt ook nog dat hoe hoger je leeftijd is, hoe meer je betaalt.

Jong en oud, iedereen komt wel eens in aanraking met een arts, moet naar het ziekenhuis of krijgt medicijnen. Op oudere leeftijd komt het echter meer voor: meer kwaaltjes, meer ziekenhuisbezoeken en meer medicijnen. Om discriminatie op basis van leeftijd te voorkomen is het verboden om ouderen een hogere premie voor hun basisverzekering te laten betalen. Iedereen in Nederland betaalt dus dezelfde prijs voor zijn of haar basispakket.

Maar ouderen die extra zorg nodig hebben en zich extra willen laten verzekeren via aanvullende verzekeringen, stuiten bij haast alle zorgverzekeraars op veel hogere premies voor dan mensen die een stuk jonger zijn en van dezelfde zorg gebruik maken. Dergelijke leeftijdsafhankelijke premies kunnen maandelijks een verschil van wel 20 euro maken.

Meer dan een kwart van alle zorgverzekeraars in Nederland maakt gebruik van zo´n leeftijdsafhankelijke premie, veelal voor tandartsverzekeringen maar dus ook voor aanvullende zorgverzekeringen. Overigens betekent die premie niet dat polissen altijd stijgen naarmate de verzekerde ouder wordt, mocht er in de polis een dekking zijn opgenomen voor bijvoorbeeld kraamzorg dan kan de premie juist goedkoper worden naarmate de leeftijd van de verzekerde stijgt, aangezien juist jongere mensen daar meer gebruik van maken.

Hoewel de discussie over een leeftijdsafhankelijke premie bij aanvullende zorgpakketten nog steeds wordt gehouden, blijkt in de praktijk dat dergelijke verzekeringen, los van de leeftijd van de verzekerde, steeds minder populair worden. Er wordt minder vergoed vanwege bezuinigingen op aanvullende verzekeringen, omdat die verzekeringen minder worden afgesloten. Vergoedingen dalen, premies stijgen.

Verzekerden laten zich steeds beter informeren over wat er vanuit het basispakket vergoed wordt, waardoor aanvullende verzekeringen minder worden afgesloten. In tien jaar daalde het aantal afgesloten aanvullende verzekeringen van 93 naar 84 procent. Steeds meer zorgverzekeraars bezuinigen daarom op aanvullende zorgverzekeringen, met als gevolg dat steeds minder behandelingen worden vergoed vanuit het aanvullende zorgpakket, of dat de dekkingsgraad steeds lager komt te liggen.

Het uiteindelijke gevolg van deze ontwikkelingen is voor Nederland, waar solidariteit voor met name ouderen altijd voorop heeft gestaan, dat ouderen in de toekomst de zorg die ze nodig hebben steeds moeilijker kunnen betalen. Waar vanwege de leeftijdsdiscriminatie van een groot aantal zorgverzekeraars de premie al stijgt bij aanvullende pakketten, zijn deze pakketten in het algemeen steeds minder voordelig.

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.