eHealth: een digitale zorgrevolutie of overschatte technologie?

Door admin, 06-03-2017

eHealth: een digitale zorgrevolutie of overschatte technologie?In de voortdurende strijd om hoge zorgkosten tegen te gaan en daarnaast de werkdruk op bijvoorbeeld de spoedeisende hulp te verlichten, wordt steeds meer beroep gedaan op innovatie. En hoeveel sommige toepassingen nu al door haast alle nationale verzekeraars worden vergoed, voldoen andere applicaties nog niet aan de verwachtingen.

Eén van de nieuwste toepassingen in de eHealth, zoals de digitale zorgtoepassingen genoemd worden, is de mogelijkheid die hartpatiënten tegenwoordig hebben om thuis hun eigen hartfilmpje te maken en die gegevens te delen met hun cardioloog. De toepassing, die de naam HartWacht heeft gekregen, kan dé oplossing zijn voor de miljoen hartpatiënten die Nederland kent. Zij hoeven in de toekomst wellicht helemaal niet meer voor controles naar het ziekenhuis of naar de spoedeisende hulp. Ze kunnen namelijk de HartWacht gebruiken bij hoge bloeddruk, hartritmestoornissen of hartfalen, en worden constant gemonitord, via een apparaatje en een smartphone.

Elke aantal weken, of als de patiënt zich niet goed voelt, kan een patiënt een hartfilmpje opnemen via het apparaatje en de app op de smartphone en naar zijn of haar cardioloog sturen. Deze cardioloog ontvangt het hartfilmpje, kan afwijkende patronen tijdig signaleren en de patiënt de juiste medicatie voorschrijven of de huisarts inschakelen. De kosten voor dit eHealth-programma werden tot voor kort alleen nog vergoed door zorgverzekeraar Zilveren Kruis. Sinds kort zijn daar VGZ, DWZ, ONVZ en De Friesland bijgekomen en de verwachting is dat er binnenkort nog twee grote zorgverzekeraars aan dat lijstje toegevoegd kunnen worden.

Of de ´telecardioloog´, zoals HartWacht ook wel genoemd wordt, daadwerkelijk symbool staat voor een digitale zorgrevolutie valt nog te bezien. Vanuit de kant van de zorgverzekeraars is duidelijk aangegeven dat zij wel toekomst zien in zogeheten telemonitoring, waarbij digitale toepassing een grotere rol gaan spelen in de monitoring van patiënten, waardoor op zorgkosten bespaard kan worden, naast het feit dat het de werkdruk in ziekenhuizen verlicht en ook voor de patiënt makkelijker kan zijn, aangezien men nu niet meer regelmatig naar het ziekenhuis hoeft voor controles.

Hoewel nog maar een beperkt aantal ziekenhuizen werkt met bijvoorbeeld HartWacht, hebben diverse organisaties, verzekeraars en instellingen aangedrongen op meer onderzoek en investeringen in eHealth. Critici stellen echter dat er door de digitalisering van zorg veel initiatief bij patiënten wordt neergelegd, iets wat niet van alle patiënten gevraagd kan worden. Daarnaast vraagt digitalisering en de introductie van applicaties en nieuwe apparaten om duidelijke instructies en introducties, die zeker voor oudere generaties niet altijd makkelijk toegankelijk zijn. Verder bestaat er volgens critici een grote groep patiënten die baat heeft bij de vertrouwde manier van zorg en is juist het onpersoonlijke van bijvoorbeeld het opsturen van hartfilmpjes een drempel voor patiënten, die bang zijn dat ze hun arts ermee lastigvallen.

Vaststaat dat er meer onderzoek moet komen naar de diverse toepassingen en functies die digitale zorg kan hebben, de voordelen maar ook zeker de nadelen die het voor patiënten en zorgverleners met zich meebrengt. Het feit dat nu meer grote zorgverzekeraars deze vorm van zorg vergoeden kan zorgen voor een impuls in onderzoek en verdere ontwikkeling. 

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.