Investeringen bij Zilveren Kruis om thuiszorg te stimuleren

 
25 Nov 2018

Investeringen bij Zilveren Kruis om thuiszorg te stimulerenZorgverzekeraar Zilveren Kruis gaat geld beschikbaar stellen om de zorg van patiënten in eigen omgeving te stimuleren. Daarnaast worden tijd- en geldbesparende oplossingen als telemonitoring bij hartpatiënten aangeboden bij alle ziekenhuizen. Het extra geld dat vrijkomt kan weer worden gebruikt voor nieuwe initiatieven.

Specialistische zorg wordt momenteel nog in grote mate verleend in ziekenhuizen. Voor zowel patiënten als specialisten en poliklinieken zelf zorgt dat soms voor belasting, op geld, ruimte en tijd, die verlicht kan worden als er intensiever gebruik wordt gemaakt van de mogelijkheden die technologie biedt. Mogelijkheden die overigens wel investeringen behoeven.

Een patiënt met een hartaandoening moet momenteel nog regelmatig naar het ziekenhuis om gemonitord te worden. De tijd en geld die daarvoor zowel de patiënt als het ziekenhuis in gaat zitten, kan beter worden gebruikt. Dat is de mening van specialisten, ziekenhuizen, zorgverzekeraars en patiënten zelf.

In die lijn is de HartWacht ontwikkeld, waarmee de patiënt zelf zijn of haar bloeddruk, gewicht en hartslag kan meten. De gegevens worden doorgestuurd naar het ziekenhuis, waar een analyse wordt gehouden en worden gekeken naar de gezondheidstoestand van de patiënt. De HartWacht is in staat om signalen van een verslechterende toestand op te vangen, en zal een seintje aan de patiënt en het ziekenhuis geven zodra dat het geval is.

Voor zowel patiënten als ziekenhuizen scheelt dit tijd en geld, en ook een zorgverzekeraar als Zilveren Kruis verwacht kosten te besparen met de HartWacht. Daarom heeft de verzekeraar nu plannen om met ziekenhuizen afspraken te maken over de toepassing van de HartWacht (telemonitoring) bij hartpatiënten.
Ziekenhuizen ontvangen daarbij drie jaar lang een vaste prijs per patiënt, die dus niet meer per behandeling betalen. Extra besparingen (telemonitoring zorgt voor minder belasting van de poliklinieken) tijdens die periode zijn voor het ziekenhuis, terwijl Zilveren Kruis het geld dat wordt bespaard wil investeren in technologische toepassingen. De prijs die nu wordt betaald is bepaald op basis van declaratiegegevens uit het vorige jaar, terwijl na de periode van drie jaar een nieuwe prijs wordt afgesproken. 

De HartWacht, telemonitoring en de afspraken met de ziekenhuizen passen in de plannen van Zilveren Kruis, die vanaf 2019 meer geld wilt investeren in het verplaatsen van zorg naar de eigen omgeving. In 2021 moet 10 procent van de zorg bij mensen thuis verleend worden.

Tot 2022 is er geld beschikbaar voor initiatieven die zelf kunnen worden aangedragen door zorgverleners. Het Zilveren Kruis bepaalt vervolgens of ze die thuiszorg inkopen of niet. Hoewel er een groot deel aan behandelingen in ziekenhuizen moeten plaatsvinden, zijn er ook behandelingen die via technologie thuis gedaan kan worden. De HartWacht is daar een goed voorbeeld van.

Reacties

 

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.