Kritiek op uitbreiding Rotterdampolis

Door admin, 19-03-2017

Rotterdam heeft een collectieve zorgverzekering opgezet voor mensen met een laag inkomen. De Rotterdampolis biedt een aantal voordelen voor de verzekerden. Het verplichte eigen risico, bijvoorbeeld, daalt van €385 naar €50. Verder zijn de verzekerden verzekerd voor de eigen bijdrage WMO en is er een tandartsverzekering standaard bij inbegrepen. De eigen bijdrage WMO wordt normaliter betaald door iedereen die gebruik maakt van zelfstandigheid bevorderende hulp bij allerlei langdurige gezondheidsproblemen. Tegenover de voordelen staat een hoge maandelijkse premie van €162.

CDA-gemeenteraadslid Hugo de Jonge vindt de Rotterdampolis een goed idee, omdat deelnemers niet meer plotseling geconfronteerd kunnen worden met hoge kosten. Volgens het raadslid geeft de polis rust en zekerheid en houdt het de zorg toegankelijk. Momenteel zijn er 56000 Rotterdammers bij de verzekering aangesloten en deze zijn zeer tevreden, zo bleek uit onderzoek.

De lokale collectieve verzekering is geregeld door zorgverzekeraar VGZ en de gemeente. Het contract met VGZ loopt in 2018 af en de gemeente is van plan met meerdere zorgverzekeraars te overleggen om de mogelijkheden tot voortzetting te onderzoeken. De Jonge streeft hierbij naar een uitbreiding van de polis voor iedereen, ongeacht inkomen. Als hij dit voor elkaar krijgt, verwacht hij een verdubbeling van het aantal deelnemers. De voorziene verdubbeling zal de onderhandelingen met zorgverzekeraars vergemakkelijken.

Management consultant Daniel Rijnbeek, van risicomanagementadviseur Aon, vindt de door De Jonge nagestreefde uitbreiding echter geen goed plan. Volgens hem werkt de Rotterdampolis juist omdat het kleinschalig van opzet is. Bij uitbreiding kan de kostprijs in korte tijd sterk stijgen omdat degene die geen zorg nodig hebben, zullen wegblijven. Degene die over blijven, betalen des te meer. Daarnaast wijst Rijnbeek erop dat de landelijke politiek eveneens worstelt met het verplichte eigen risico in de zorg. Het zou kunnen dat hier plannen uitkomen die een lokaal initiatief overbodig maken. Directeur van de zorgverzekeraar DSW Chris Oomen is harder en noemt het plan van De Jonge 'een onzinnig idee'.

In contrast hiermee is er veel steun voor het plan in de gemeenteraad van Rotterdam. De lokale D66, PvdA en leefbaar Rotterdam vinden dat de gemeentepolis betaalbare zorg garandeert. De SP is wel kritisch en laat horen dat ze denkt dat de maandelijkse premie van meer dan €160 wel erg hoog is.

De Jonge denkt niet dat landelijke afschaffing van het eigen risico gerealiseerd kan worden. De kosten zijn eenvoudigweg te hoog. Demissionair minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en sport staat achter het vormen van lokale collectieve zorgverzekeringen en de eventuele uitbreiding van deze naar alle inkomens. Essentieel voor haar is dat men zelf kan kiezen of men mee wil doen met een collectieve zorgverzekering of een reguliere.

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.