Meer openbaarheid over kosten en gelijkheid in behandeling gewenst binnen de zorg

Door admin, 25-09-2015

Ons zorgstelsel ontwikkelt zich richting een systeem waarin we zelf keuzes moeten maken uit ziekenhuizen en we niet zomaar alle behandelingen of medicijnen vergoed krijgen. Volgens de Autoriteit Consument & Markt (ACM) is het van belang dat de tarieven van ziekenhuizen openbaar worden, terwijl de apothekersorganisatie KNMP ervoor pleit dat de ongelijkheid uit het basispakket verdwijnt.

Tarieven van ziekenhuizen openbaar
Volgens toezichthouder ACM is het van belang dat de tarieven die ziekenhuizen en zorgverzekeraars onderling afspreken openbaar worden. Patiënten betalen vanaf 2016 €385 aan eigen risico en dienen behandelingskosten daarom steeds vaker zelf te betalen. Zij weten vaak niet hoe duur dit is, omdat ze geen zicht hebben op de kosten die ziekenhuizen de verzekeraars in rekening brengen. De ACM is zich bewust van concurrentiegevoelige informatie die verborgen dient te blijven, maar vindt dat de tarieven bekend moeten worden op het moment dat de verschillende ziekenhuizen bijvoorbeeld de kans hebben gehad om de onderhandelingen met de zorgverzekeraars te voeren.

Op die manier krijgen consumenten de kans om op basis van de tarieven bij een ziekenhuis voor een bepaalde behandellocatie te kiezen. Onlangs werd de Nederlandse Zorgautoriteit, een andere toezichthouder, voor de rechter gedaagd om de tarieven openbaar te maken. De ACM ondersteunt die oproep en hoopt dat we in de toekomst inderdaad meer informatie ontvangen over de tarieven die ziekenhuizen rekenen voor de behandelingen die ze uitvoeren.

Ongelijkheid in basispakket moet verdwijnen
Tegelijkertijd is de apothekersorganisatie KNMP van mening dat het basispakket iedereen dezelfde zorg moet bieden, wat nu niet altijd het geval is. Zorgverzekeraars kunnen afzonderlijk bepalen welke apotheekbereiding zij vergoeden en welke niet. In bepaalde gevallen beoordeelt een zorgverzekeraar zelfs per individuele patiënt of een bereiding wel of niet vergoed wordt. Met name patiënten die van verzekeraar wisselen terwijl ze bepaalde medicatie gebruiken kunnen daardoor voor vervelende verrassingen komen te staan.

Volgens de KNMP moet er daarom een einde komen aan de bevoegdheid van de zorgverzekeraars om hierover te kunnen beslissen. In plaats daarvan zou het Zorginstituut Nederland daarover moeten gaan en moeten er uniforme voorwaarden voorkomen. Op die manier is het tevens mogelijk om daar bepaalde vergoedingen aan te koppelen, waar uiteindelijk de patiënt baat bij heeft.

Wat dat betreft verandert in 2016 en daarna niet alleen de premie voor een zorgverzekering, de kans is groot dat naast het eigen risico ook de inhoudelijke elementen van ons zorgstelsel verder op de schop gaan. In hoeverre de minister van Volksgezondheid met de plannen aan de slag gaat is niet duidelijk, maar feit is dat er een roep om aanpassing klinkt. 

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.