Merendeel PGB-verzoeken afgewezen door zorgverzekeraars

Door admin, 21-04-2015

Zorgverzekeraars Menzis en CZ wijzen veel PGB-verzoeken af. Dat blijkt uit onderzoek van Per Saldo. Verzekerden die een PGB wensen lopen tegen twee belangrijke problemen aan, zij krijgen regelmatig te maken met een afwijzing. De vereniging signaleert een probleem en wil daar aandacht voor vragen, ondanks dat bijvoorbeeld VGZ en DSW bekend staan als andere zorgverzekeraars die het PGB wel omarmen.

Onderzoek van Per Saldo
Per Saldo deed onderzoek naar de wijze waarop zorgverzekeraars omgaan met de PGB-verzoeken en de wijze waarop ze deze afwijzen. Met name CZ en Menzis lijken een slechte naam te hebben, verzekerden hebben er nauwelijks kans om een verzoek ingewilligd te zien worden. Van de 90 mensen die aanklopten voor een nieuwe indicatie kregen er slechts 30 gehoor. Twee derde van de aanvragen werd afgewezen. Volgens Per Saldo zijn er zorgverzekeraars die denken dat zij PGB-houders tevreden moeten houden met reguliere zorg in natura. Dat is echter onterecht, aangezien de PGB-zorg in alle opzichten goedkoper is dan thuiszorg in natura. Wat dat betreft is het volgens Per Saldo vreemd dat sommige zorgverzekeraars hier zo negatief mee omgaan.

Twee problemen voor PGB-houders
Volgens Per Saldo hebben verzekerden te maken met twee problemen wanneer zij PGB-houder zijn. Allereerst hebben zij moeite met het krijgen van een indicatie of een herindicatie. Daarnaast zijn er zorgverzekeraars die aangeven dat PGB-houders gebruik dienen te maken van de zorg in natura. De beide problemen maken het voor PGB-houders lastig om de zorg in te kopen waar zij recht op hebben. De zorgverzekeraars liggen in een aantal gevallen dwars, iets waar de overheid volgens Per Saldo iets aan zou moeten doen. Het grote aantal afwijzingen moet volgens hen omlaag kunnen.

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.