Nieuw wetsvoorstel minister Schippers ondermijnt alsnog de keuzevrijheid in de zorg

Door admin, 27-10-2015

Minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport diende vorig jaar een wetsvoorstel in om het contractvrij werken door artsen aan te pakken. Die wet strandde in de Eerste Kamer, maar ze lijkt het nu opnieuw te willen proberen. Contractvrije zorgverleners zijn haar een doorn in het oog, omdat dit het lastig maakt om de kosten van de zorg in de hand te houden. Aan de andere kant lijkt ze voorbij te gaan aan het feit dat artsen hier vaak goede redenen voor hebben.

Risicovol om contractvrij te werken
Het wordt volgens onder andere Edwin Brugman van de artsdienstverlener VvAA risicovol om contractvrij te werken. De nieuwe wet die minister Schippers voorstelt legt het risico op hogere kosten bij de zorgverlener in plaats van bij de zorgverzekeraar. Dat betekent dat het huishoudboekje er waarschijnlijk op vooruit zal gaan, maar volgens de VvAA is dit slecht voor de kwaliteit. De zorgverzekeraar krijgt opnieuw meer te vertellen in de spreekkamer, terwijl het juist de zorgverlener zou moeten zijn die aan het roer staat. De grote zorgverzekeraars hebben samen 90% van de markt in handen, volgens Brugman is het van belang dat die macht juist afneemt.

Goede redenen van artsen
Bovendien zouden artsen vaak goede redenen hebben om contractvrij te willen werken. Er is binnen contracten vaak sprake van een omzetplafond. Een betere arts met hogere tarieven kan daardoor per saldo minder patiënten behandelen, dan wanneer er geen sprake zou zijn van een contract. Daarnaast brengen de contracten veel bureaucratie met zich mee, een reden voor veel artsen om daar niet in mee te willen gaan. De nieuwe wet van minister Schippers gaat er automatisch vanuit dat contractvrije zorgverleners vaker de budgetten overschrijden dan zorgverleners met een contract, al is dat volgens de VvAA lang niet altijd het geval.

Wetsvoorstel door de Eerste en Tweede Kamer
Voorlopig zal het wetsvoorstel van minister Schippers eerst nog door zowel de Tweede als de Eerste Kamer moeten. Er bestond veel kritiek op haar eerdere plan, al lijkt het haar menens te zijn iets te doen aan de contractvrije zorg. De toekomst zal wat dat betreft moeten uitwijzen welke kant we opgaan en of de zorgverzekeraars er opnieuw meer macht bij zullen krijgen. 

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.