Stoppen met roken vanaf 2020 vergoed vanuit de basisverzekering

 
19-09-2019

Stoppen met roken vanaf 2020 vergoed vanuit de basisverzekeringStoppen met roken moet aangemoedigd worden, onder meer door behandelingen niet meer onder het eigen risico te laten vallen. Vergoedingen voor verslavingen moeten daarnaast direct vergoed worden bij instanties. Preventieve zorg gaat er in 2020 op vooruit, zo blijkt.

Waar voorheen stoppen-met-rokenprogramma’s nog onder het eigen risico vielen, moeten zorgverzekeraars vanaf 2020 deze programma’s vanuit de basisverzekering vergoed. Daarnaast moeten de verzekeraars deze verandering ook duidelijk op de polis aangeven. Het gaat alleen om gecertificeerde zorgaanbieders die eerstelijns programma’s aanbieden. 

Hoewel in Nederland nog steeds meer dan drie miljoen mensen roken, zoeken steeds meer mensen hulp om te stoppen met roken. Volgens de drie zorgverzekeraars VGZ, CZ en Menzis – samen goed voor 57 procent van de verzekerden in Nederland – ging het aantal hulpzoekenden van 3,200 Nederlanders in 2012 naar 40,000 in 2018.

De zorgverzekeringen gaan vanuit de basisverzekeringen nu één keer per jaar stoppen-met-rokenprogramma’s vergoeden. Methoden als coaching en groepstrainingen worden vergoed, terwijl medicatie of nicotinevervangende middelen alleen vergoed worden vanuit de basisverzekering als ze onderdeel uitmaken van een stoppen-met-rokenprogramma.

Stoppen met roken met alternatieve geneeswijzen worden alleen vergoed als je daar een aanvullende verzekering voor hebt.

Vergoeding direct vergoed
Op het gebied van preventieve zorg zijn er eerder dit jaar al andere veranderingen geweest. Vanaf dit jaar mogen zorgverzekeraars namelijk geen vergoedingen voor niet-gecontracteerde zorg op de rekening van patiënten storten. Deze vergoedingen moeten vanaf nu direct naar de rekening van de klinieken gaan, om te voorkomen dat een kwetsbare patiënt (bijvoorbeeld drugs- of gokverslaafd) ineens een grote som geld op zijn of haar bankrekening krijgt.

De zaak, die eerder dit jaar diende in Zeeland tegen de zorgverzekeraars CZ en Menzis, ging over de polisvoorwaarden van de twee maatschappijen. Daarin staat dat verzekerden betalingen vanuit de maatschappij volgens het cessieverbod alleen op hun eigen rekening mogen ontvangen. De rechter stelde echter dat dit onverantwoordelijk was. De uitspraak heeft geen verdere gevolgen voor dat cessieverbod: alleen de betalingen voor de verslavingszorg worden uitzonderingen gemaakt, hoewel verschillende aanbieders vanuit de geestelijke gezondheidszorg de ontheffing ook zouden willen zien bij verwarde personen. 

Reacties

 

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.