Welke veranderingen in de zorgverzekering voor 2015 kunt u verwachten?

Door admin, 13-11-2014

Er zullen een aantal veranderingen plaatsvinden met het oog op de zorgverzekering in 2015. Van een aantal is al duidelijk hoe ze eruit zullen zien, van een aantal kennen we slechts de plannen. Er ligt bijvoorbeeld een plan op tafel om verzekeraars de kans te bieden zelf te bepalen welk deel van de ziektekosten ze vergoeden bij niet-gecontracteerde zorg binnen een naturapolis, nu is dat nog standaard 75%. Daarnaast lijkt het erop dat de werelddekking uit het basispakket zal verdwijnen, al bestaat ook daar nog geen duidelijkheid over. Benieuwd welke veranderingen in de zorgverzekering voor 2015 er al wel bekend zijn? Wij zetten ze voor u op een rij.

Veranderingen van het basispakket in 2015
Het basispakket voor 2015 zal op een aantal punten veranderen:

  • De Zorgverzekeringswet wordt per 1 januari 2015 uitgebreid met enkele onderdelen die nu nog tot de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) behoren. Het gaat bijvoorbeeld om vergoedingen voor mensen die blind of doof zijn, of een andere zintuigelijke handicap hebben.
  • Orgaandonoren kunnen voortaan rekenen op een reiskostenvergoeding vanuit de zorgverzekeraar, voorheen waren ze hiervoor afhankelijk van de ontvanger van het orgaan.
  • Er worden 2 nieuwe geneesmiddelen en 5 nieuwe behandelingen toegelaten in het basispakket, bij wijze van proef. Het gaat onder andere om vaccinaties bij huidkanker, de PTED-behandeling bij een hernia en een nieuwe vorm van chemotherapie.
  • Er bestaat vanaf 1 januari 2015 vergoeding voor de Niet Invasieve Prenatale Test (NIPT), waarmee het tijdens de zwangerschap mogelijk is om chromosoomafwijkingen te herkennen. Er dient wel een medische indicatie of een combinatietest met positieve uitslag aan ten grondslag te liggen.
  • Na een operatie is er voortaan ook vergoeding mogelijk voor de tijdelijke verpleeghuiszorg (revalidatie), mits aangevraagd binnen een week na ontslag uit het ziekenhuis.
  • Vanaf 1 januari worden gemeenten verantwoordelijk voor alle jeugdhulp, waardoor psychische hulp voor kinderen uit het basispakket verdwijnt. Zorgverzekeraars vergoeden bijvoorbeeld niet langer de diagnose en behandeling van dyslexiezorg.

Eigen risico en de premie
De zorgverzekering in 2015 zal waarschijnlijk iets duurder zijn dan in 2014, het kabinet verwacht dat de premie ongeveer €10 per maand hoger uit zal vallen. Consumenten zelf verwachten een stijging van €6 per maand, al komt daar vervolgens een verhoging van het eigen risico bij. Dit bedraagt in 2014 nog €360 per jaar, in 2015 zal het gaan om €375 per jaar. Het blijft mogelijk om een vrijwillig eigen risico te accepteren, tot maximaal €500 bovenop het wettelijk verplichte eigen risico. Dit levert een behoorlijke korting op de premie op.

Veranderingen voor zorg uit de AWBZ en WMO
Ontvangt u nu zorg uit de AWBZ of de WMO? Dan zullen er een aantal zaken voor u veranderen, waardoor het van belang is om daar goed rekening mee te houden. Woont u in een zorginstelling? Dan behoudt u het recht hierop, maar bestaat de kans dat uw instelling zal sluiten of wordt verbouwd. Indien er niet genoeg bewoners zijn of de bouwkundige staat te wensen overlaat is de kans groot dat u dient te verhuizen. Bovendien zal de AWBZ zoals we die kennen per 1 januari 2015 vervallen, de taken worden dan overgedragen aan de gemeente. Het gaat bijvoorbeeld om begeleiding en dagbesteding, die de gemeente op maat gaat aanbieden. Verpleging en verzorging vanuit de AWBZ gaan over naar de zorgverzekeraars.

Ontvangt u ondersteuning vanuit de WMO? De gemeenten krijgt op dit gebied meer verantwoordelijkheden en zullen gesprekken aangaan met hen waar het om gaat. De gemeente bepaalt aan de hand van die gesprekken of u de ondersteuning kunt blijven ontvangen. Maakt u gebruik van een PGB in plaats van zorg in natura? Dan krijgt u te maken met enkele veranderingen. De Sociale Verzekeringsbank zal uw budget bijvoorbeeld namens de gemeenten direct overmaken naar de zorgaanbieders, in plaats van naar u. Tenslotte wil het kabinet ervoor zorgen dat u zo lang mogelijk zelfstandig kunt blijven wonen, bijvoorbeeld met hulp vanuit uw sociale netwerk. Pas wanneer de kosten hoger oplopen dan in een instelling kunt u daar naartoe verhuizen voor een opname. 

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.