Zilveren Kruis in onrustig vaarwater door fraude, patiëntenstop en minimapolis

Door admin, 17-10-2017

Zilveren Kruis in onrustig vaarwater door fraude, patiëntenstop en minimapolisAls grootste zorgverzekeraar van Nederland heeft Zilveren Kruis in verschillende zorggebieden de afgelopen tijd brandjes moeten blussen. Fraudezaken, patiëntenstop en lokale conflicten zorgden ervoor dat de verzekeringsmaatschappij meerdere malen negatief in het nieuws kwam.

Zo zou zorgaanbieder Cleofa, gevestigd in Amsterdam-Zuidoost, in het geval van tientallen patiënten gefraudeerd hebben in de declaraties. Sommige zorg zou niet zijn geleverd, bij andere gevallen was er meer zorg gedeclareerd dan geleverd en zouden de papieren van de werknemers van Cleofa niet op orde zijn.

In het geval van Cleofa gaat het om een bedrag van anderhalf miljoen euro over 2016, een bedrag dat nog hoger kan uitvallen als het momenteel nog lopende onderzoek over de zorgdeclaraties in 2017 is afgerond. Cleofa is overigens niet de enige zorginstelling die momenteel wordt onderzocht door Zilveren Kruis in verband met fraude. Hoewel de namen van die onderzochte en ook in sommige gevallen reeds aangegeven instellingen niet bekend worden gemaakt, is wel bekend dat het om een fraudebedrag van 50 miljoen euro gaat, op een uitgekeerd bedrag van meer dan 900 miljoen euro.

Een ander probleem waar Zilveren Kruis de afgelopen tijd mee te kampen had, en waar nu in elk geval tijdelijk een oplossing voor is gevonden, was een patiëntenstop door zorgaanbieder Emergis in Zeeland. Na een gesprek met de Nederlandse Zorgautoriteit heeft de zorgaanbieder weer besloten dat patiënten die een verzekering bij Zilveren Kruis hebben op de wachtlijst komen.

De eerdere maatregel, een patiëntenstop, had te maken met het feit dat er te weinig zorg was ingekocht door de verzekeraar, naast een lopende schuld van 2,5 miljoen euro bij Emergis. Die schuld deelde Zilveren Kruis overigens met C.Z, voor wie ook een patiëntenstop dreigde. De maatregel van Emergis zorgde ervoor dat tot wel 500 mensen uit Zeeland in andere zorggebieden zorg zouden moeten zoeken, iets wat nu dus dankzij het gesprek met de autoriteit is voorkomen.

De patiëntenstop was niet de enige reden dat Zilveren Kruis de afgelopen tijd gesprekken voerde met autoriteiten. Aanvankelijk wilde de grootste zorgverzekeraar van Nederland namelijk stoppen met het aanbieden van collectieve ziektekostenverzekeringen met extra kortingen en een lage basispremie, iets wat momenteel met name in de oostelijke delen van Nederland, waaronder Drenthe, werd aangeboden. De korting die werd geheven op deze verzekeringen wordt momenteel nog gedragen door Zilveren Kruis – in combinatie met bijdragen van gemeenten – en omdat die kosten te hoog uitvielen, werd er gezocht naar alternatieven.

Een andere reden dat Zilveren Kruis wil stoppen met het aanbieden van deze ´minimapolissen´ ligt in het feit dat Zilveren Kruis enkel nog actief wil zijn in gemeenten waar geen alternatieven aan zorgverzekeraars zijn of waar veel verzekerden van Zilveren Kruis wonen. Hoewel die plannen van Zilveren Kruis ongewijzigd blijven, zal er pas over een jaar verandering doorgevoerd worden als er een alternatief is bedacht, om te voorkomen dat mensen met een minimapolis duurdere zorg gaan mijden uit angst voor hoge kosten, of dat mensen helemaal zonder verzekering komen te zitten.

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.