Zorgpremie gaat omhoog, meer geld naar de zorg

 
01 Oct 2018

Zorgpremie gaat omhoog, meer geld naar de zorgDe zorgpremie gaat vanaf volgend jaar gemiddeld met tien euro omhoog. De zorgtoeslag gaat ook omhoog. Aan de andere kant gaat er ook meer geld naar de zorg, met name de ouderenzorg en wordt het basispakket uitgebreid.

De stijging in de zorgpremie is met name te wijten aan het feit dat zowel de lonen als de prijzen in de zorg zijn gestegen. De jaarlijkse basispremie valt daardoor 124 euro hoger uit, namelijk 1432 euro. Per maand is dat een tientje meer, hoewel dat per zorgverzekeraar anders kan uitpakken.


De afgelopen jaren steeg de zorgpremie minder, de reden dat er nu sprake is van zo´n explosieve stijging komt naast de hogere prijzen en lonen in de zorg (die weer het gevolg zijn van de economische groei) is vorig jaar de premie en de bijdrage door gepensioneerden en ondernemers te hoog geraamd, wat moet worden weggetrokken.

Wijkverpleging komt voor de rekening van de zorgverzekering, en daarnaast verandert bijvoorbeeld het eigen risico niet, wat ervoor zorgt dat de premie ook een beetje toeneemt. Het hele totaalpakket zorgt dus voor een stijging van 10 euro per maand.

Overigens wordt die stijging in de zorgpremie wel enigszins goedgemaakt voor financieel kwetsbare huishoudens. Mensen met een minimuminkomen, eenpersoons- en meerpersoonshuishoudens zien allemaal hun zorgtoeslag toenemen. 

De stijging in de zorgpremie zorgt er daarnaast voor dat er meer geld beschikbaar komt voor de zorg. Komend jaar is er 71 miljard euro gereserveerd – 5 miljard dan afgelopen jaar – waarmee onder andere het basispakket voor de zorgverzekering wordt uitgebreid. Nieuwe technologieën, medicijnen, behandelingen en gerelateerd onderzoek worden mede bekostigd met het extra geld dat beschikbaar wordt gesteld. 


Een groot deel van het extra geld gaat daarnaast naar investeringen in ouderenzorg en preventieprogramma´s. Het doel is om met het extra geld meer gerichte programma´s te kunnen aanbieden, van hogere kwaliteit.

Algemene tevredenheid
Hoewel er dus investeringen, vernieuwingen en aanpassingen op komst zijn, is de Nationale Zorgautoriteit al behoorlijk tevreden over het huidige functioneren van zorgverzekeraars in Nederland. In een rapport schrijft de autoriteit dat de informatievoorziening en de acceptatieplicht bij verzekeraars goed wordt geregeld, en dat daarnaast wanbetalers volgens de legale manier worden geholpen.


Transparantie en het terugdringen van de wachttijden zijn de volgende aandachtspunten, volgens de autoriteit. Daarnaast is het grote aanbod van zorgpolissen een zorgwekkende trend, omdat klanten zo moeite kunnen hebben met vergelijken en de juiste verzekering uit te kiezen.

Reacties

 

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.