Zorgverzekeraars staan open voor innovatie: magneettherapie

Door admin, 01-07-2017

Technologie, innovatie en nieuw onderzoek zorgt ervoor dat steeds meer ziekten op nieuwe manieren te behandelen zijn. Toch blijft het op grote schaal leveren van deze zorg vaak nog lastig omdat de nieuwe behandelmethoden duur blijken en zorgverzekeraars de kosten niet altijd dekken. Zorgverzekeraars staan echter open voor innovatie, zo blijkt ook nu maar weer.

Nieuwe medicijnen, revolutionaire behandelingen en innovatieve therapieën, waar patiënten en wetenschappers er soms in geloven moet men vaak nog wachten voordat dergelijke zorg vergoed wordt door verzekeraars. Nieuwe behandelmethoden en medicijnen blijken vaak erg duur en er moet dan ook veel onderzoek gedaan worden voordat Zorgverzekeraars Nederland de zorgverzekeraars in Nederland positief adviseert over het opnemen van een nieuwe therapie in hun zorgpakket.

Dat zorgverzekeraars nieuwe technologieën die kostenbesparend zouden kunnen werken ondersteunen bleek eerder al uit het feit dat haast alle grote zorgverzekeraars in Nederland digitale zorgtoepassingen als eHealth, waarbij hartpatiënten via een apparaatje en hun smartphone hartfilmpjes naar hun cardioloog sturen, vergoeden. Deze zorginstellingen gaven ook bij de overheid dat er meer onderzoek moet komen naar de digitalisering en nieuwe behandelmethoden in de zorg. Naast het feit dat deze nieuwe behandelmethoden vaak zorgkosten verlichten werken ze ook verlichtend voor de werkdruk van huisartsen en ziekenhuizen en kunnen ze de patiënten vaak ook nog helpen, financieel of logistiek.

Een van de nieuwere behandelmethoden die door steeds meer zorgverzekeraars in Nederland vergoed worden is magneettherapie. Zilveren Kruis, traditioneel een van de voorlopers in de verzekering van nieuwere behandelmethoden, De Friesland en VGZ hebben het advies van het overkoepelende orgaan Zorgverzekeraars Nederland (ZN) opgevolgd en vergoeden deze nieuwe behandelmethode nu. De therapie wordt vergoed vanuit de basisverzekering, in combinatie met gesprekstherapie.

Magneettherapie wordt namelijk toegepast bij de behandeling van depressie, op het moment dat traditionele behandelwijzen geen effect sorteren. Bij deze behandeling, die officieel de naam van Transcraniële Magnetische Stimulatie (TMS) draagt, krijgt de patiënt elektrische pulsen die de hersenactiviteit beïnvloeden. Deze elektrische pulsen worden afgegeven door een elektromagnetische helm die patiënten 20 minuten lang op hun hoofd krijgen.

Bij veel patiënten die kampen met een depressie blijkt dat er in bepaalde gebieden van hun hersenen een te hoge of juist te lage activiteit plaatsvindt, iets gevolgen heeft voor hun emoties. Bij de patiënten bij wie gesprekstherapie niet effectief (genoeg) blijkt is er de optie om nu dus via TMS een behandeling te krijgen in verschillende psychologiepraktijken. De elektrische schokken of pulsen die bij de patiënt binnenkomen beïnvloeden vervolgens de hersencellen in de prefontale hersenschors. Dit is het deel dat de emoties van een persoon controleert, en waar in het geval van depressie een te hoge of te lage hersenactiviteit kan plaatsvinden.

Zorgverzekeraars Nederland gaf een positief advies af voor de verzekering van deze behandelmethode naar aanleiding onderzoek waaruit bleek dat bij 3 op de 10 patiënten waarbij gesprekstherapie niet voldoende werkt TMS of magneettherapie wel een positief effect sorteert. Er wordt dan ook verwacht dat meer zorgverzekeraars het voorbeeld zullen volgen van De Friesland, Zilveren Kruis en VGZ.

 

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.