Grote veranderingen in de collectieve zorgverzekeringen op komst

 
30-09-2019

Grote veranderingen in de collectieve zorgverzekeringen op komstVanaf 2020 gaat de premie voor de collectieve zorgverzekering aanzienlijk omhoog in Nederland. Met name de minimuminkomens worden getroffen. En een groot deel van de Nederlanders is er niet van op de hoogte.

Via een sportclub, via werk, vanwege een minimuminkomen: er zijn verschillende redenen om een collectieve zorgverzekering te hebben. De premie voor zo’n collectieve zorgverzekering gaat volgend jaar behoorlijk omhoog. En veel Nederlanders zijn niet op de hoogte: uit onderzoek blijkt dat 9 van de 10 verzekerden niet weet wat hen te wachten staat. Volgens Zorgwijzer gaat de premie voor collectief verzekerden volgend jaar namelijk gemiddeld met 103 euro omhoog. In sommige gevallen gaat de premie zelfs richting de 115 euro. Waarom?

Stijging zorgpremie
Allereerst gaan de zorgpremies omhoog, volgens de Miljoennota gepresenteerd door het kabinet. Gemiddeld gaan Nederlanders 37 euro meer betalen. Dat lijkt gecompenseerd te gaan worden door de zorgtoeslag, die stijgt met 67 euro. Hoewel verzekeringsmaatschappijen nog tot 12 november hebben om de definitieve premies voor al hun zorgverzekeringen bekend te maken, is er nog een belangrijk detail dat ervoor gaat zorgen dat de collectieve zorgverzekeringen duurder worden.

Korting omlaag
Het heeft allemaal te maken met de kortingen voor collectieve zorgverzekeringen. Die gaan vanaf volgend jaar van 10 naar 5 procent, een maatregel die al in 2018 werd aangekondigd door minister Bruno Bruins van Medische Zorg. 

Het terugschroeven van die korting kan betekenen dat collectief verzekerden tot wel 80 euro meer gaan betalen op jaarbasis. Tel daarbij de aangekondigde stijging van de zorgpremie op, en je komt uit op de eerdergenoemde 103 euro extra zorgpremie.

Twee op de drie Nederlanders getroffen
De stijging zal een hoop verzekerden treffen: twee op de drie Nederlanders heeft een collectieve zorgverzekering, vaak afgesloten bij een van de grote verzekeraars in Nederland: Zilveren Kruis, VGZ, CZ of Menzis.

Ook mensen met een minimuminkomen, die een collectieve zorgverzekering via hun gemeente hebben, gaan een hogere zorgpremie betalen. Collectief verzekerden bij CZ gaan meer dan 100 euro per jaar aan extra premie betalen omdat de collectiviteitskorting op de basisverzekering helemaal wordt geschrapt. CZ, met een landelijk marktaandeel van meer dan 20 procent, treft met deze maatregel tienduizenden collectief verzekerden in Nederland, met name in kerngebieden in de provincies Zeeland en Noord-Brabant.

Vorig jaar deden zorgverzekeraars Menzis en Zilveren Kruis hetzelfde in verschillende gemeenten. De collectieve verzekeringen in gemeenten kosten zorgverzekeraars namelijk geld vanwege het hoge aantal mensen met veel zorgbehoeften. Volgens CZ zal er ook met de nieuwe maatregel verlies worden geboekt op de basisverzekeringen. Overigens zal bij CZ de korting op de aanvullende verzekering, voor bijvoorbeeld fysiotherapie, tandheelkunde en brillen wel blijven bestaan.

Reacties

 

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.