Zorgverzekering 2024 informatie

Zorgverzekering 2024

Kies de zorgverzekering die het beste past bij uw situatie en gezinssamenstelling. Overweeg of een andere zorgverzekeraar u betere of voordeligere opties biedt dan uw huidige verzekeraar. Sluit direct uw zorgverzekering af en profiteer van online kortingen.

Wat verandert er in 2024

De verwachte gemiddelde premiestijging is ongeveer €145 op jaarbasis, wat neerkomt op een stijging van ongeveer €12 per maand ten opzichte van 2023.
Het wettelijk verplicht eigen risico blijft €385.
De maximale zorgtoeslag voor een éénpersoonshuishouden gaat omlaag naar €127 per maand en wordt op jaarbasis maximaal €1.523. Voor een meerpersoonshuishouden ligt dit bedrag op maximaal €2.913 (€242 per maand), een daling van €253 op jaarbasis.

Belangrijke wijzigingen in het basispakket

  • De vergoeding voor kraamzorg wordt vanaf 1 januari 2024 uitgebreid naar 6 weken.
  • Zorg voor kinderen met overgewicht en obesitas wordt vergoed vanuit de basisverzekering, inclusief begeleiding door een centrale zorgverlener en mogelijkheid tot Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI).
  • Om valongelukken te voorkomen, ontvangen ouderen een vergoeding voor oefentherapie vanuit de basisverzekering of de gemeente.
  • Voor ex-coronapatiënten met ernstige klachten is de vergoeding van paramedische herstelzorg vanuit het basispakket verlengd tot 1 januari 2025.

Vergelijk zorgverzekeringen 2024

De dekking van de basisverzekering is wettelijk vastgelegd. Toch kan het geen kwaad om de premies voor de basisverzekering eens te vergelijken. De hoogte van het eigen risico bepaalt uiteindelijk de hoogte van de premie. Vergelijk en bespaar honderden euro's per jaar.

Eigen risico: hoe zit het nu precies?

Het wettelijk verplicht eigen risico in 2024 blijft €385. Dit betekent dat u in 2024 de eerste €385 voor zorg uit het basispakket zelf moet betalen. Pas daarna komt u in aanmerking voor een vergoeding van de zorgverzekeraar. Dit geldt voor vrijwel alle zorg uit het basispakket, op een aantal uitzonderingen na, zoals bijvoorbeeld een bezoek aan de huisarts. Het eigen risico geldt niet voor aanvullende verzekeringen.

Stem de polis af op uw situatie

Het eigen risico bestaat uit twee verschillende delen: het verplicht eigen risico en vrijwillig eigen risico, een risico wat u zelf kunt kiezen. De stelregel is dat hoe hoger uw vrijwillig eigen risico is, hoe lager de zorgpremie is die u maandelijks betaalt.

Verplicht en vrijwillig eigen risico

Het eigen risico bestaat uit twee verschillende delen: het verplicht eigen risico en vrijwillig eigen risico, een risico wat u zelf kunt kiezen. De stelregel is dat hoe hoger uw vrijwillig eigen risico is, hoe lager de zorgpremie is die u maandelijks betaalt.

Nieuwe verzekering afsluiten

Wanneer u een aantal goede verzekeringen heeft gevonden, is het belangrijk om niet alleen naar de prijs maar ook naar de voorwaarden te kijken. Heeft u uw keuze gemaakt, dan sluit u de verzekering rechtstreeks bij de nieuwe zorgverzekeraar af. Als u vóór 1 januari bent overgestapt, zegt de nieuwe verzekeraar de oude verzekering automatisch voor u op.

Oude polis opzeggen kan tot 1 januari

Elk jaar, zo rond half november, ontvangt u van uw huidige zorgverzekeraar het aanbod voor het nieuwe jaar. U heeft dan tot 1 januari de tijd om uw oude polis op te zeggen. Om u de tijd te gunnen bij het zoeken naar een nieuwe verzekeraar heeft u tot 1 februari om u aan te melden bij een nieuwe verzekeraar. Uw ziektekostenverzekering gaat dan met terugwerkende kracht in per 1 januari. Na 1 februari kunt u niet meer wisselen van ziektekostenverzekering. Let wel op: als u een nieuwe zorgverzekering pas in januari afsluit, moet u de oude verzekering wel vóór 1 januari hebben opgezegd.