Het einde van restitutiepolissen en vrije zorgkeuze in Nederland?

Door admin, 14-12-2019

Restitutiepolissen worden duurder en ook de overheid wil maximumtarieven gaan opleggen voor de vergoedingen voor niet-gecontracteerde zorg. De maatregelen staan volgens betrokkenen vrije zorgkeuze in de weg. Experts zeggen dat zorgverzekeraars niet anders kunnen: ze lopen structureel verlies op restitutiepolissen.

Volgens 5,000 ondertekenaars van een brief van de Stichting Handhaving Vrije Artsenkeuze (SHVA) wil de overheid maximumtarieven gaan opleggen voor zorgaanbieders die geen contract met zorgverzekeraars hebben. 

Met name in de Geestelijke gezondheidszorg en Wijkverpleging wordt regelmatig gebruikgemaakt van zorg die niet is gecontracteerd door de zorgverzekeraar. Toch moeten zorgverzekeraars volgens de wet wel op zijn minst een deel van het tarief van deze niet gecontracteerde zorgverleners vergoeden. De kosten van deze niet gecontracteerde zorg blijkt echter vaak twee keer zo hoog te liggen, waardoor het kabinet nu wil ingrijpen, met name door te kijken naar de zogeheten hinderpaal en naar restitutiepolissen.

Wie een restitutiepolis heeft in Nederland, krijgt het volledige tarief vergoed door de verzekeraar. Bij een naturapolis is dit tussen de 65 en 75 procent. Verzekeraars mogen niet weigeren, omdat in Nederland vrije artsenkeuze bestaat. Het kabinet wil nu dat percentage verplichte vergoeding – ook wel de hinderpaal genoemd - gaan terugschroeven. De vrije artsenkeuze zou daarmee in gevaar komen.

Ook minder restitutiepolissen
Voor de mensen die een restitutiepolis willen in 2020 – de polis waarbij het volledige tarief voor niet gecontracteerde zorg wordt vergoed – wordt de keuze beperkter. Pro Life en De Friesland, beiden onderdeel van Achmea, hebben al aangekondigd te stoppen met de polis. Ook Avero Achmea heeft aangekondigd te stoppen, maar brengt zijn polishouders onder bij Zilveren Kruis. Daarmee zijn er nog 21 zorgverzekeraars in Nederland die restitutiepolissen aanbieden.

De restitutiepolissen die wel blijven bestaan, lijken een stuk duurder te worden qua premie. De stijging is ook een stuk hoger in vergelijking met naturapolissen. Een voorbeeld: Stad Holland laat de premie van hun restitutiepolis met maar liefst 9,25 euro per maand stijgen volgend jaar. Toch is dat een logisch gevolg van de werkelijkheid rondom restitutiepolissen, verklaren experts. Die zeggen dat zorgverzekeraars met volledige restitutiepolissen verlies lopen op niet-gecontracteerde zorg ten opzichte van zorgverzekeraars die zorg inkopen.

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.