Recordaantal overstappers verwacht: prijs bepaalt

 
14-12-2019

Recordaantal overstappers verwacht: prijs bepaaltDe meeste premies gaan omhoog, terwijl de collectiviteitskorting volgend jaar omlaaggaat. Toch hebben niet alle zorgverzekeraars premiestijgingen aangekondigd voor 2020. In de zoektocht naar de beste prijs wordt dit jaar een recordaantal overstappers verwacht.

Voor 2020 wordt een gemiddelde premiestijging van 3 euro verwacht bij zorgverzekeraars. Daarnaast daalt de collectiviteitskorting, van 10% naar 5%. Vooral dat laatste zal volgens onderzoekscentrum Ipsos een reden zijn dat veel Nederlanders van zorgverzekeraar zullen veranderen. Door de lagere korting stijgt hun premie extra hard en de verwachting is dat deze groep daardoor sneller zal overstappen. Omdat zoveel Nederlanders een collectiviteitskorting hebben, bijvoorbeeld via hun werk, wordt rekening gehouden met een recordaantal overstappers. Sommige verzekeringen hebben de premies verhoogt met 11 procent, waardoor dat in combinatie met de gedaalde collectiviteitskorting een stijging in de maandpremie van 15 euro voor verzekerden kan betekenen.

Uit een ander onderzoek, van onderzoekscentrum WUA, blijkt dat die keuze bepaalt zal worden door de prijs van premies bij de huidige zorgverzekeraar en bij de concurrentie. 70% van de ondervraagden gaf in het gedane onderzoek aan over te stappen als bij een andere maatschappij met dezelfde dekking de premie lager ligt. Een andere verrassende uitkomst uit het onderzoek is dat meer dan de helft van de Nederlanders best een hogere premie wil betalen als daarmee het personeelstekort in de zorg wordt opgelost of als zo de salarissen in de zorg omhooggaan.

Sommige zorgverzekeraars kunnen zich met de uitkomst van beide onderzoeken in de handen wrijven. De verschillen in premie tussen de goedkoopste en de duurste zorgverzekering zijn in Nederland nog nooit zo groot zijn geweest. Over het algemeen zijn zorgverzekeringen duurder geworden: zo is er geen basisverzekering zonder vrijwillig eigen risico meer onder de 100 euro. Maar het verschil tussen de premie van de duurste zorgverzekering en de goedkoopste is enorm: 492 euro.

Reacties

 

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.