Steeds meer zorgverzekeringen voor minimuminkomens in de regio

 
25-11-2018

Een zorgverzekering is verplicht, het ontvangen van zorg een recht. Maar voor mensen die weinig geld hebben om rond te komen kan het maandelijks betalen van een premie een enorme uitdaging zijn. Er zijn tegenwoordig diverse initiatieven gericht op deze kwetsbare groep.

Iedereen in Nederland is verplicht een zorgverzekering te hebben, en wie dat niet heeft kan een boete krijgen. Maar of het nou gaat om een premie of een boete voor het niet betalen van een premie: niet iedereen heeft de financiële ruimte om een zorgverzekering af te sluiten. 

Hoewel nieuwsberichten over een groeiende economie en toenemende welvaart wellicht anders doen geloven, is er nog steeds een Nederland een groep mensen die elk dubbeltje moeten omdraaien en voor wie de premie van een zorgverzekering iets is dat soms gewoon niet in het budget past. Om ervoor te zorgen dat deze groep mensen toch een zorgverzekering kunnen hebben en daarbij niet in de financiële problemen komen, zijn er zorgverzekeringen voor minima opgericht.

Een voorbeeld hiervan is de Collectieve Zorgverzekering voor Minima (CZM). Hierbij is een speciale constructie opgezet, waarbij instanties meebetalen aan de premie en er daarnaast kortingen worden aangeboden voor verzekerden met een minimum inkomen. Zo betaalt Halte Werk mee aan de premie, geven aangesloten verzekeraars als Univé extra korting en wordt verplicht eigen risico bij sommige pakketten.

Het idee is dat zorgverzekeringen voor iedereen zijn: zo wordt aanvraag zonder medische keuring bij Univé geaccepteerd. Nu steeds meer mensen in de bijstand belanden, worden plannen als deze met open armen ontvangen bij gemeenten. Gemeenten als Langedijk, Alkmaar en Heerhugowaard kunnen van de verzekering gebruik gaan maken. Voor gemeenten is het belangrijk dat inwoners niet buiten de boot vallen, zeker niet als het gaat om elementaire zaken als zorg.

De exacte kosten en de zorg die verbonden is aan de CZM worden nog bekend gemaakt. Univé is overigens niet de enige verzekeraar die collectieve ziektekostenverzekeringen aanbiedt: ook Zilveren Kruis doet dat, bijvoorbeeld in de gemeente Coevorden. In het geval van Coevorden, wordt er in de constructie voor minima huishoudens ook een bijdrage geleverd door de gemeente zelf. 

Volgend jaar zal er elke maand tien euro per maand worden bijgedragen door gemeente Coevorden aan de premie van een CZM als die bij Zilveren Kruis of Univé is afgesloten. Bewoners van die gemeente met een minimum inhouden worden ingelicht door de gemeente en kunnen zelf de overstap maken. 

Reacties

 

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.