Zo verandert je zorgverzekering in 2020

 
02-10-2019

Zo verandert je zorgverzekering in 2020Op Prinsjesdag werd de Miljoenennota gepresenteerd en belangrijk onderdeel waren de veranderingen in de zorg. Elk jaar weer kijken verzekerden reikhalzend uit en vragen zich af of ze er vooruit of achteruitgaan. We kunnen inmiddels conclusies trekken: de basisverzekering verandert, de premie gaat omhoog, maar de zorgtoeslag stijgt ook. 

Wat we uiteindelijk willen weten als op Prinsjesdag het koffertje opengaat en de nota wordt gepresenteerd is of we er als burger op vooruitgaan, of juist niet. Gaan we meer betalen, of krijgen we meer geld of korting? Wat betreft de zorg, een belangrijke kostenpost in voor alle Nederlanders, zijn er volgend jaar genoeg veranderingen zichtbaar ten opzichte van dit jaar. De premie bijvoorbeeld voor alle Nederlanders met €37 vooruit, deels om de 2,5 miljard euro die er extra in de zorg wordt gestoken mee op te vangen. Het eigen risico blijft gelijk, en de zorgtoeslag gaat voor zowel individuen als gezinnen omhoog (€67 om €95). 

De helft van de zorguitgaven gaat naar de ouderenzorg, wat mede te verklaren valt vanwege de vergrijzing in Nederland. Van het extra geld dat naar de zorg gaat wordt er ruim 1 miljard euro in de jeugdzorg gestoken, terwijl er meer dan 400 miljoen euro wordt uitgetrokken om meer mensen in de zorg op te leiden. 

Veranderingen in het basispakket
Ook in het basispakket veranderen er verschillende dingen. Zo gaat de korting op de collectieve zorgverzekering, die verzekerden bijvoorbeeld vanuit hun werk of sportvereniging afsluiten, omlaag naar 5 procent. 

Wie wil stoppen met roken middels een professioneel stoppen-met-rokenprogramma, wordt vrijgesteld van eigen risico: dit wordt vanaf 2020 vergoed vanuit de basisverzekering. Dat geldt ook voor specialistische geneeskunde voor ouderen- en verstandelijk gehandicapten. 

Verder worden er nieuwe medicijnen toegevoegd aan het basispakket: durvalumab en abemacicilib, beiden tegen kanker, en fampyra voor patiënten met multiple sclerose (ms) vallen vanaf volgend jaar onder de basisverzekering.

Reacties

 

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.