De overheid geeft zorg steeds meer uit handen en Univé begint met een ouderencoach

Door admin, 18-06-2017

De overheid geeft zorg steeds meer uit handen en Univé begint met een ouderencoachEen van de grootste groepen kwetsbaren in de zorgsector zijn ouderen. En omdat ouderen steeds liever langer thuis blijven wonen, wordt de behoefte aan ouderenzorg ook sterker. Univé is de volgende verzekeringsmaatschappij die met een aanbod komt om op de enorme vraag in te spelen.

Het is een dilemma waar veel kinderen met bejaarde ouders mee kampen. Ze hebben zelf de tijd of de mogelijkheid niet om voortdurend heen en weer te rijden naar hun ouderlijk huis om klusjes op te knappen en ze kunnen ook niet continu ervan uitgaan dat de buren ´het wel even oplossen´. Maar papa of mama is ook weer niet zo afhankelijk dat ze naar een opvangtehuis zou moeten. Bovendien, dat wil hij of zij zelf ook niet. Hoe ideaal is het dan dat er iemand zorgt dat alle klusjes in huis geregeld en gedaan worden, waardoor er minder druk op de schouders van familie en vrienden terecht komt en de oudere in kwestie langer zelfstandig kan blijven wonen.

Univé wil dat ouderen, die nog wel thuis kunnen wonen maar niet alle klusjes zelf kunnen doen, helpen en introduceert de ouderencoach. Deze ouderencoach is de nieuwste vorm van ouderenzorg en moet ervoor zorgen dat kleine dingetjes, zoals het regelen van een tuinman, het repareren van iets, het doen van boodschappen of het installeren van medische voorzieningen, geregeld worden. Ouderen die niet in een opvangtehuis wonen maar ook niet in staat zijn om deze klusjes uit te voeren zien de stapel klusjes vaak groeien en verwaarlozen daarmee hun eigen leefomgeving, terwijl deze ouderencoach hen deze taken uit handen neemt en ervoor zorgt dan hun oude dag (nog) onbezorgder wordt.

Univé wil de ouderencoach bij wijze van proef introduceren in drie plaatsen in Nederland, te weten Emmen, Hoorn en Bovenkarspel, om over een half jaar te evalueren of de proef geslaagd is en of ze de ouderencoach definitief gaan introduceren in andere plaatsen in Nederland. Wat betreft Univé zal de proef geslaagd zijn als minstens 50 mensen zich inschrijven voor het abonnement, waarvoor maandelijks tien euro wordt betaald. Naast die maandelijkse bijdrage betalen ouderen natuurlijk de kosten van het klusje in kwestie, bijvoorbeeld de tuinman of de loodgieter.

 Het idee is dat de ouderencoach persoonlijker is en voor alle ouderen zonder zorgindicatie toegankelijk moet zijn. Ouderen met abonnement op een ouderencoach worden door de ouderencoach in hun woonplaats benaderd met de vraag of er dingen gedaan moeten worden en vervolgens regelt deze coach dat dergelijke taken uitgevoerd worden.

Hoewel het idee nog in de proeffase zit, is Univé niet de eerste maatschappij die een dergelijke vorm van zorg aanbiedt. Thuiszorginstelling Icare, bijvoorbeeld, biedt eenzelfde soort persoonlijke benadering aan, in dit geval aan mensen met een zorgindicatie. Toch komen de ideeën beiden voort uit dezelfde trend dat verzekeringsmaatschappijen en thuiszorgorganisaties nu zelf nieuwe initiatieven in het leven roepen nu de overheid steeds meer uit handen geeft. Organisaties zien dat er behoefte aan is en spelen met initiatieven als deze van Univé in op de vraag. Maar of dit specifieke idee succesvol zal zijn, dat moet nog blijken.

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.