De politieke wil om het eigen risico in de zorg af te schaffen en mogelijke problemen hiermee

Door admin, 06-09-2016

GroenLinks presenteerde op 6 september jl. de volledige afschaffing van het eigen risico als nieuw partijpunt voor de aanstaande verkiezingen. Aanvankelijk is het eigen risico ingevoerd om mensen bewust te maken van zorgkosten en om deze kosten terug te dringen door medicijngebruik en ziekenhuisopname te ontmoedigen. Jesse Klaver, fractievoorzitter van GroenLinks, licht het partijpunt toe met de argumenten dat het veel mensen niet lukt het eigen risico te betalen en dat deze aanpak van het terugdringen van zorgkosten averechts werkt. Door het afschaffen van het eigen risico zullen de zorgkosten op korte termijn inderdaad met ongeveer €600 miljoen toenemen, zo schat GroenLinks. Dit vormt 0.8% van de totale kosten. Op de lange termijn, echter, is de totale kostenstijging volgens GroenLinks minder en kan er zelfs een besparend effect optreden dankzij het preventieve effect van toegankelijkere zorg.

De kosten van het afschaffen zelf beslaan volgens berekeningen van de partij rond de €3.7 miljard. GroenLinks denkt dit bedrag te kunnen dekken door meer belasting op vermogen en winsten te heffen en door de straffen voor belastingontwijking te verhogen.
Het plan om het eigen risico af te schaffen wordt veel breder gedragen dan alleen GroenLinks. De PVV en de SP steunen het plan en nemen vergelijkbare ideeën op in hun partijpgramma's. De SP wil hierbij nog een nationaal zorgfonds oprichten die de zorg centraal regelt. Zorgverzekeringen zijn dan niet meer nodig en het eigen risico verdwijnt. Verder beschouwt PvdA-leider Diederik Samsom afschaffing van het eigen risico als een serieuze optie. Hij vindt dat de zorg toegankelijk moet blijven en dat afschaffing daartoe een middel kan zijn. Hij weet nog niet zeker of het uiteindelijk een partijpunt wordt. Buiten de politiek ontving het plan steun van de ouderenbonden omdat volgens hen veel ouderen het niet lukt om het eigen risico te betalen.

Ondanks de breed gedragen interesse in de politiek voor een afschaffing, stijgt het eigen risico al sinds de invoering in 2008 elk jaar en wel van €150 toentertijd tot €385 nu. Deze trend lijkt komend jaar even te stoppen: het eigen risico voor 2017 is gelijk aan dat van 2016. Desalniettemin is Marco Varkevisser, universitair hoofddocent Gezondheidseconomie aan de Erasmus Universiteit, sceptisch over de plannen van de bovenstaande politieke partijen. De reden dat het eigen risico niet toeneemt, is ofwel dat verzekeraars hun reserves inzetten ofwel dat de gemiddelde premie iets zal stijgen. De druk op de zorgkosten blijft volgens hem hoog en die trend van toenemende kosten is niet te stoppen. Bovendien is er al geen eigen risico bij een bezoek aan de huisarts, verloskundige zorg, kraamzorg en bepaalde chronische ziekten. De stijging van zorgkosten met het bovengenoemde bedrag van €3.7 miljard zal volgens Varkevisser leiden tot een hogere premie. Op zijn beurt leidt dit weer tot hogere collectieve lasten. Daarom is het afschaffen van het eigen risico volgens hem niet haalbaar.

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.