Gemeenten schieten inwoners te hulp bij stijgende zorgpremies

Door admin, 10-10-2022

Gemeenten schieten inwoners te hulp bij stijgende zorgpremiesDat het leven duur is geworden, is een understatement. Na corona kwam de oorlog in Oekraïne en de energiecrisis. Gevolg? Duurdere boodschappen en bijna onbetaalbare energie. Helaas stopt het daar niet: ook de zorgpremies stijgen ongezien hard. Gelukkig schieten de gemeenten hun inwoners te hulp. Ze doen dit elk op hun eigen manier, bijvoorbeeld door hun bijdrage aan de collectieve zorgverzekering te verhogen, de inkomensgrens te verhogen, of de aangeboden pakketten uit te breiden.

Dordrecht maakt zich zorgen om middeninkomens
De gemeente Dordrecht helpt lage- en middeninkomens bij het betalen van hun zorgverzekering. De zorgtoeslag gaat omhoog en dat is meestal voldoende voor mensen met een laag inkomen, maar mensen met een middeninkomen komen helaas niet in aanmerking voor de zorgtoeslag terwijl hun zorgpremie ook stijgt. In Dordrecht melden dan ook steeds meer mensen met een middeninkomen dat ze financieel niet meer rond komen. 

Als reactie hierop heeft de gemeente Dordrecht een collectieve zorgverzekering. Zelf draagt de gemeente daar zo’n 30 euro per maand aan bij en dat voor ongeveer 5.000 Dordtenaren. De gemeente neemt bewust een hoge inkomensgrens van 2.900 euro. De gemeentepolis omvat standaard een aanvullende verzekering, waarin ook tandartskosten zijn inbegrepen. Tegen extra kosten per maand kunnen inwoners ook kiezen om hun verplicht eigen risico mee te verzekeren in de polis. 

Vlaardingen, Schiedam en Maassluis 
Ook de gemeenten Vlaardingen, Schiedam en Maassluis bieden vanaf 2023 een gemeentepolis aan. Hun polis is bedoeld voor mensen met een inkomen tot 120% van het bijstandsniveau en voor mensen die in de schuldsanering zitten. De polis kan aangevraagd worden bij Stroomopwaarts en wordt geregeld via zorgverzekeraar DSW. 

Het is de bedoeling dat de aanvullende zorgverzekeringen, die de gemeenten aanbieden tegen een gereduceerd tarief, uitgebreid worden met extra zorg. Fysiotherapie zal bijvoorbeeld weer naar 36 behandelingen per jaar gaan in plaats van de nu 27 behandelingen per jaar. Aan het meest uitgebreide pakket zal ook farmaceutische hulp, diëtist, medische pedicure, persoonlijke gezondheidscheck en een bijdrage voor vervoer, therapie en cursussen toegevoegd worden. 

Hollands Kroon kiest voor vast percentage bijdrage
De gemeente Hollands Kroon breidt zijn zorgverzekering niet uit, maar verhoogt wel de bijdrage die het levert aan de collectieve zorgverzekering van minima. Nu bedraagt de bijdrage zo’n 9% voor het basispakket en 16% voor het aanvullend pakket. Vanaf 2023 worden die bijdragen respectievelijk verhoogd tot 15% en 20%. 

Waarom? Er zijn verschillende redenen. Zo vervalt vanaf 1 januari 2023 de collectiviteitskorting. Zorgverzekeringen zijn ook aanzienlijk gestegen in prijs terwijl de bijdrage van de gemeente een vast bedrag was dat niet werd geïndexeerd. Nu is de bijdrage dus gekoppeld aan een vast percentage en niet meer aan een vast bedrag zodat de bijdrage van de gemeente automatisch mee geïndexeerd wordt als de zorgverzekering omhoog gaat.

Wijchen helpt op drie gebieden
De gemeente Wijchen biedt aan haar inwoners al langer de Collectieve Zorgverzekering Minima aan. Inflatie, duurdere boodschappen en stijgende energieprijzen maken het minima niet gemakkelijk. Daarom komt de gemeente met nieuwe maatregelen: een goedkopere en beperktere aanvullende zorgverzekering, een verhoging van de gemeentelijke bijdrage en een tijdelijke verhoging van de inkomensgrens van 120% naar 130% van de bijstandsnorm.

De gemeente voorziet dus een goedkoper derde pakket naast de reeds bestaande reguliere en chronisch zieken uitgebreide pakketten. Deze aanvullende verzekering heeft een beduidend lagere premie, maar is ook beperkter. Zo worden tandartskosten nog wel gedekt, maar minder ruim dan in de andere pakketten. Door ook de gemeentelijke bijdrage te verhogen in elk van de drie pakketten en het invoeren van een (tijdelijke) hogere inkomensgrens, krijgen mensen meer financiële ademruimte zonder dat ze zich zorgen hoeven te maken over hun gezondheid. 

Nijmegen helpt jongeren met een laag inkomen
De gemeente Nijmegen breidt zijn Collectieve Aanvullende Zorgverzekering (CAZ) voor inwoners met een laag inkomen uit met een beperkt aanvullende verzekering. De beperkt aanvullende zorgverzekering is gefocust op het voorkomen van zorgmijding en hoge schulden bij mensen met een laag inkomen en relatief lage zorgkosten, met name jongeren.

Zorgmijding kan grote gevolgen hebben. Jongeren met een laag inkomen willen wat extra besparen en nemen daarom geen aanvullende verzekering, want ze zijn toch “jong en gezond”. Echter bestaat er altijd de kans dat er iets misloopt en dat ze toch die zorg nodig hebben, maar omdat ze geen aanvullende zorgverzekering hebben, vallen de kosten torenhoog uit. Daarom voegt Nijmegen via CZ en VGZ nu als optie voor de collectieve aanvullende zorgverzekering een licht aanvullend pakket toe voor jongeren (18-27 jaar). 


Reacties

Nieuwe reactie inzenden
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.