Gevolgen van het niet betalen van de zorgverzekeringspremie

 
16-10-2013

Heb je last van de kosten die alsmaar oplopen en lukt het daarom niet langer om de premie voor uw zorgverzekering te betalen? Pas op met het niet betalen van deze premie, aangezien deze voor iedereen in Nederland verplicht is. Op het moment dat je de premie een eerste keer niet betaalt krijg je daar doorgaans enkele malen een herinnering voor. Vervolgens zal de verzekeraar jou benaderen met een betalingsregeling om er samen uit te komen. Betaal je de premie echter 6 maanden lang niet? Dan wordt jouw naam doorgegeven aan het College voor Zorgverzekeringen (CvZ).

Bestuursrechtelijke premie
Men zal je daar als wanbetaler registreren, waardoor je voortaan de bestuursrechtelijke premie dient te gaan betalen. Vanaf dat moment hoef je de zorgverzekeraar niet langer premie te betalen, maar betaal je 130% van de standaardpremie aan het CvZ. De kans is groot dat de kosten hierdoor flink op zullen lopen, waardoor het nog lastiger wordt om alles netjes te betalen. De minister van VWS stelt de premie vast en bepaalt daarmee wat jij dient te betalen.

Inhouding door werkgever
Het CvZ zal je gegevens doorgeven aan je werkgever, een uitkeringsinstantie of de pensioeninstantie, zodat het geld automatisch op jouw inkomen wordt ingehouden. Dat zorgt ervoor dat je de hogere premie automatisch gaat betalen en het niet langer mogelijk is om hier aan te inkomen. Sinds 1 januari 2013 geldt dit ook voor een ieder met een bijstandsuitkering, waardoor het van belang is om hier goed rekening mee te houden. Is het inkomen niet hoog genoeg om de premie in te houden of heb je helemaal geen inkomen? Dan krijg je iedere maand een acceptgiro om het bedrag alsnog te voldoen.

Schuld aflossen
Houd er rekening mee dat je de schuld bij jouw zorgverzekeraar af dient te lossen, om los te komen van de hogere premie die je aan het CvZ dient te betalen. Pas op het moment dat je al je schulden bij je zorgverzekeraar hebt afbetaald, zal deze dit doorgeven aan het CvZ. Vanaf dat moment kun je de premie weer aan je zorgverzekeraar gaan betalen en betaal je niet langer de bestuursrechtelijke premie van 130%. Houd er rekening mee dat de betalingen aan het CvZ op geen enkele manier bijdragen aan het aflossen van de schuld bij je zorgverzekeraar.

Reacties

 

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.