Meer dan een miljoen Nederlanders veranderden in 2019 van zorgverzekeraar

Door admin, 29-05-2019

In de zogeheten overstapweken, waarin Nederlanders ervoor kunnen kiezen om te overstappen van zorgverzekeraar, zijn er eind 2018 1,2 miljoen mensen van verzekeraar gewisseld. Dat is het op één-na hoogste aantal overstappers sinds de Zorgverzekeringswet in 2006 werd ingevoerd. In de top van Nederlandse zorgverzekeraars zijn de overstapweken wisselend uitgepakt.

De 1,2 miljoen Nederlanders die eind 2018 overstapten naar een andere zorgverzekeraar vertegenwoordigen de zeven procent van alle verzekerden in Nederland. Dat is bijna een record: slechts één keer kwam het voor dat meer Nederlanders in één jaar overstapten naar een andere verzekeringsmaatschappij. Dat was in 2013, toen 7,2 procent van alle verzekerden een overstap waagden.

De reden dat dergelijke aantallen verzekerden elk jaar weer van maatschappij wisselen heeft te maken met de Zorgverzekeringswet, die in 2006 werd ingevoerd. Een van de pijlers van die wet was het goedkoper maken van het zorgsysteem, door verzekeraars te verplichten met elkaar te concurreren. De redenering achter de wet: hoe meer concurrentie, op prijs, polisvoorwaarden of service, hoe beter dat is voor de verzekerde zelf. De overstapweken dit jaar pakten echter niet voor alle grote verzekeringsmaatschappijen even goed uit.

Verdeelde balans na de overstapweken
Waar VGZ een recordaantal van meer dan 200.000 mensen kon bijschrijven als verzekerde, en ook zorgverzekeraar Menzis 27.000 nieuwe klanten kreeg, gingen met name CZ en Achmea er flink op achteruit tijdens de overstapweken.

Achmea zag maar liefst 115.000 klanten overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Merken als Zilveren Kruis en Avéro, die allebei onder het moederbedrijf Achmea vallen, zagen 30.000 en 83.000 klanten vertrekken. De Friesland Zorgverzekeraar was een van de weinige Achmea-merken waar vooruitgang werd geboekt: 10.000 mensen maakten de overstap, met name afkomstig uit Friesland en Groningen. De Friesland manifesteerde zich tijdens de overstapweken als merk van het noorden en ziet momenteel bijna twee derde van zijn klantenkring ook daadwerkelijk uit Friesland komen.

CZ, naast Achmea en VGZ ook een van de grote zorgverzekeraars in Nederland, verloor nog meer klanten. Bij CZ stapten maar liefst 118.000 verzekerden over naar een andere maatschappij. 

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.