Moeilijke onderhandelingen ziekenhuizen en zorgverzekeraars

Door admin, 16-12-2021

Moeilijke onderhandelingen ziekenhuizen en zorgverzekeraars Het nieuwe jaar komt er aan en dat betekent ook nieuwe zorgpremies. Uiterlijk 12 november 2021 moesten zorgverzekeraars hun zorgpremies bekend maken. Vanaf dan moet ook in de polis en op de website vermeld worden met welke zorgaanbieders de verzekeraar afspraken heeft gemaakt. De onderhandelingen tussen ziekenhuizen en zorgverzekeraars lopen echter bijzonder moeilijk.

Ziekenhuizen en zorgverzekeraars in de clinch
Zorgverzekeraars zijn volop bezig met het onderhandelen van hun contracten met ziekenhuis. De onderhandelingen lopen echter zeer moeizaam. Ziekenhuizen moeten maar een beetje productiever zijn, is de boodschap van vele zorgverzekeraars. Ze stellen bezuinigen tot wel 30 miljoen euro voor. Met corona nog steeds een dagelijkse realiteit wordt deze boodschap niet geapprecieerd. 

Omdat de onderhandelingen zo moeizaam verlopen, verwachten veel ziekenhuizen pas op het einde van het eerste kwartaal van 2022 alle contracten rond te hebben. Een vervelend risico hierbij is dat de rekening dan eerst langs de patiënt loopt en niet meer automatisch naar de zorgverzekering gestuurd wordt. 

Geen contract
Enkele ziekenhuizen verwachten zelfs dat er mogelijk geen nieuw contract komt met bepaalde zorgverzekeraars. Zowel het Deventer Ziekenhuis, het Isala Ziekenhuis en het Medisch Centrum Leeuwarden betwijfelen of het gaat lukken met de huidige voorstellen. De opgelegde bezuinigen leggen een grote druk op de begroting van een ziekenhuis. Als ziekenhuizen en zorgverzekeraars niet tot een contract komen, wordt niet alle zorg vergoed. 

Geen bijzondere regelingen meer
Zorgverzekeraars beseffen dat de contractonderhandelingen voor 2022 bijzonder moeizaam verlopen. Zelf verklaren ze dit door de complexe situatie van corona. Zorgverzekeraars Nederland werkte de afgelopen twee jaar bij uitzondering met gezamenlijke regelingen waardoor ze de financiële impact van corona gelijk kon verdelen en de toegang tot de zorg voor verzekerde kon waarborgen. 

De ACM liet eind oktober al weten dat in 2022 geen bijzondere regelingen meer getroffen worden. De zorgverzekeraar wenst samen met de ziekenhuizen passende afspraken te maken zodat de toegang tot de ziekenhuiszorg gegarandeerd blijft voor hun verzekerde, nu en in de toekomst. 

Slechts 11 procent contracten afgesloten
Met het ‘Inkoopbeleidsplan Medische Specialistische Zorg 2022 hebben de meeste zorgverzekeraars aangegeven dat ze uiterlijk 1 november 2021 de contractonderhandelingen met ziekenhuizen willen afronden. Eind november bleek echter dat gemiddeld slechts 11 procent van de ziekenhuizen effectief een contract heeft afgesloten met een zorgverzekeraar. In de afgelopen vier jaar is dit het laagste percentage. Voor jaar lag het aantal gecontracteerde ziekenhuizen in deze periode nog op 16 procent, en het jaar daarvoor, in 2019 voor corona uitbrak, was dat nog 27 procent. 

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.