Is Nederland nog wel de zorgstaat die het geweest is?

Door admin, 20-03-2017

Mensen met een minimumloon zijn voordeliger uit met de zorgverzekering van nu dan voorheen bij het ziekenfonds. Door de zorgtoeslag en de korting op het eigen risico betaald deze groep minder kosten voor de zorgverzekering. Mensen met een modaal inkomen zijn er daarentegen op achteruit gegaan, meldt het Algemeen Dagblad. Soms komen zij net boven de zorgtoeslaggrens en lopen zo honderden euro’s mis. Het kan voorkomen dat iemand die een paar tientjes meer verdient, veel hogere zorgkosten en eigen risico betaald. Een gevolg van hoge kosten is dat mensen zorg gaan vermijden zegt Henk Krol, lijstrekker van 50Plus. Dit moeten we voorkomen. Wanneer iemand met serieuze klachten niet op tijd een huisarts bezoekt kan dit leiden tot hogere kosten indien behandeling moeilijker wordt of ziekte langer aanhoudt.

De gemeente komt chronisch zieken, die hun eigen risico al gebruikt hebben, vaak tegemoet in de zorgkosten. Voor deze groep is zorg de afgelopen jaren goedkoper geworden.

Renske Leijten, kamerlid voor de SP, twijfelt aan de cijfers die naar buiten worden gebracht. De VVD heeft er belang bij wanneer er positief wordt gesproken over het nieuwe zorgstelsel. De partij stond immers aan de leiding bij het invoeren van de veranderingen. Mede door de vergrijzing stijgen de zorgkosten. Deze kosten moesten drastisch omlaag. Minister Schippers, kamerlid van de VVD, heeft ervoor gezorgd dat mensen minder betalen voor hun zorgverzekering en eigen risico. Onder de basisverzekering worden tevens meer onkosten vergoed.

Daklozen zonder zorgverzekering aan hun lot overgelaten
In een land als Nederland verwacht je dat iedereen de zorg krijgt die hij nodig heeft. Niets is minder waar. De Nederlandse Staatsdokters Groep is een uitvoerend onderdeel van de Docters for Homeless Foundation en is opgericht om draagvlak te creëren voor mensen die op straat leven.  De NSG ziet een stijging van het aantal mensen zonder zorgverzekering in Nederland. Dit zijn voornamelijk mensen zonder vaste woon- of verblijfplaats. Deze groep is zeer kwetsbaar. Door het gebrek aan goede verzorging, gezonde voeding en het leven op straat zijn zij vatbaarder voor ziekten. Iemand die niet verzekerd is zal een bezoek aan de dokter uitstellen. Door uitstel worden de kwalen erger en het behandelen vaak moeilijker. Huisartsen zijn bang dat zij opdraaien voor de kosten bij deze patiënten. Beschikt een dakloze wel over een zorgverzekering dan heeft hij vaak het geld niet voor de eigen risico.

Doordat deze groep vaak te kampen heeft met psychische problemen, een verstandelijke beperking of verslaving kan het voor hun moeilijk zijn om afspraken na te komen, formulieren is te vullen, medicatie in te nemen of uitleg van een dokter te begrijpen. Hulpverleners weten niet altijd goed hiermee om te gaan.

Voor mensen zonder verblijfsvergunning die afkomstig zijn van buiten de EU worden de zorgkosten vaak wel vergoed. Burgers vanbinnen de EU zijn officieel verplicht om een zorgverzekering te hebben. Daarom is hier geen vangnet voor. Nu echter blijkt dat ook binnen de EU lang niet iedereen de mogelijkheid heeft om zich te verzekeren moet hier een oplossing voor komen. De Nederlandse Staatsdokters Groep onderzoekt nu hoe de zorg voor daklozen eruitziet en hoe dit verbetert kan worden. Hulpverleners en instanties zijn vaak onvoldoende op de hoogte van hoe de zorg voor mensen zonder verzekering geregeld is.

Bijstandsgerechtigde uit Enschede gaan zorg vooraf betalen
Bijstandsgerechtigde die woonachtig zijn in Enschede krijgen een collectieve zorgverzekering aangeboden. Vanaf 1 maart betalen mensen met een bijstand niet achteraf maar vooraf de kosten voor de zorgverzekering. Enschede is de eerste stad die deze maatregel invoert. Dit initiatief is de gemeente gestart in samenwerking met zorgverzekeraar Menzis. De zorgkosten worden iedere maand vooraf ingehouden op de bijstandsuitkering. Het nadeel van achteraf betalen is dat mensen met een bijstandsuitkering mogelijk een betalingsachterstand oplopen. Het zou schulden onder deze groep moeten terugdringen. Daarnaast is het efficiënter om het op deze manier te regelen. Om te voorkomen dat minima in maart met dubbele zorgkosten komen te zitten, is besloten dat de dubbele kosten voor deze maand verspreid worden over de periode tot december. 

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.