Nieuw in de zorgverzekering 2014

 
15-11-2013

Ieder jaar verdwijnen er weer een aantal dekkingen met betrekking tot de basisverzekering, zo ook voor de zorgverzekering 2014. Er verdwijnen in ieder geval geen behandelingen of hulpmiddelen uit het pakket, waardoor de overheid er wat dat betreft in geslaagd is om een goede basisdekking samen te stellen. Het wordt in een aantal gevallen wel lastiger om aan medicijnen of hulpmiddelen te komen, aangezien artsen hier kritischer mee om dienen te gaan.

Psychische zorg en thuisdialyse
Op dit moment is het mogelijk om 5 bezoeken aan eerstelijns psychologen vergoed te krijgen, een beperking die per 1 januari 2014 zal verdwijnen. Het is vanaf dat moment mogelijk om meer behandelingen vergoed te krijgen, al is het wel van belang om na te laten gaan in hoeverre u eerstelijns of zwaardere psychologische zorg nodig heeft.

Daarnaast zal thuisdialyse tot de behandelingen gaan behoren, waardoor deze als medisch-specialistische zorg worden vergoed en het ziekenhuis hiervoor verantwoordelijk is. Dit was in de praktijk vaak al het geval, maar is nu ook daadwerkelijk in het basispakket opgenomen. Voor u als patiënt zal dit overigens geen merkbare gevolgen hebben.

Maag-/darmpatiënten en vacuümpomp
Maag-/darmpatiënten krijgen vanaf 1 januari 2014 onder voorwaarden twee nieuwe behandelingen vergoed. Het gaat om patiënten met een ernstige vorm van de ziekte van Crohn en voor hen met een geïnfecteerde pancreasnecrose. Dit is een test van de minister, om na te gaan of dit effectief is en daarmee kosten kan besparen. Tenslotte zal de vacuümpomp voortaan tot de wondbehandeling gaan behoren. Dat betekent dat het ziekenhuis ook hiervoor verantwoordelijk wordt, al heeft ook dit elementen gelukkig geen merkbare gevolgen voor de patiënten die ermee te maken krijgen.

Reacties

 

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.