Nieuwe manieren van digitalisering in de zorg

Door admin, 14-10-2022

Nieuwe manieren van digitalisering in de zorgIn een steeds digitalere wereld was het een kwestie van tijd voor deze trend ook zou overslaan naar de zorg. Zorgverzekeraars CZ, Menzis, Coöperatie VGZ en Zilveren Kruis werken samen met de Santeon ziekenhuis om de zorg te digitaliseren zodat de patiënt zowel thuis als in het ziekenhuis zorg kan ontvangen. En ziekenhuizen zijn niet de enige die digitaliseren; ook zorgverzekeraars zelf bieden steeds meer digitale producten aan als aanvulling op hun huidige aanbod. 

Grootschalige samenwerking ziekenhuizen en zorgverzekeraars
Vanaf eind oktober starten de Santeon ziekenhuizen met een gezamenlijke centrale thuismonitoring van coronapatiënten. Daar hebben de ziekenhuizen samen een digitaal zorgplatform voor ontwikkeld. Het platform is ideaal voor hybride zorg: thuis als het kan, fysiek in het ziekenhuis als het moet. Het initiatief past perfect in het recent gesloten Integraal Zorgakkoord (IZA), dat de zorg voor iedereen toegankelijk, kwalitatief goed en betaalbaar moet blijven door, onder andere, de digitale transformatie. 

De Santeon ziekenhuizen zijn niet de enige die zich concentreren op digitale transformatie in de zorg. De Meditta Zorggroep heeft samen met zorgverzekeraar CZ een nieuw thuismonitoring project voor 1.000 diabetes patiënten uitgerold. De thuismonitoring is een soort Virtuele Kliniek. Patiënten kunnen thuis op een laagdrempelige manier hun waardes meten en doorgeven aan de huisarts. Zo kan de huisarts de patiënten vanop afstand in de gaten houden, begeleiden en behandelen. 

Waarom is digitale thuiszorg zo belangrijk voor diabetespatiënten? Omdat het aantal diabetes patiënten in Nederland nog steeds met zo’n 1.000 patiënten per week groeit. Oorzaken zijn de vergrijzing, maar ook de leefstijl. Diabetes is een chronische aandoening waarbij patiënten regelmatig voor controle en metingen naar de huisarts moeten, wat de werkdruk van de huisartsen aanzienlijk verhoogt. Thuismonitoring is daarom een goede oplossing om de werkdruk leefbaar te houden. 

Steeds meer digitale leefstijlcoaches
Niet enkel de ziekenhuizen digitaliseren, maar de zorgverzekeraars zelf bieden ook steeds meer digitale aanvullingen op hun bestaand aanbod aan. Zorgverzekeraar CZ biedt zo sinds begin dit jaar een digitale leefstijlcoaching aan. Het idee achter de digitale leefstijlcoach is een gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) waarbij mensen met behulp van een coach aan een blijvende gedragsverandering werken om zo gezondheidsrisico’s te verminderen. Leefstijlcoaches bestaan al lang, maar door deze ook digitaal aan te bieden, wordt de instap laagdrempeliger omdat deelnemers niet gebonden zijn aan een startdatum en fysieke locatie. 

Zorgverzekeraars ONVZ, CZ en CM hebben recent ook een samenwerking afgesloten met Somnox, een bedrijf met ambitie om het wereldwijde slaapprobleem op te lossen. Eén op de vijf Nederlanders slaapt namelijk niet goed, en dat heeft gevolgen voor de gezondheid. Somnox ontwikkelde een slaaprobot die helpt bij het ademhalen tijdens de slaap. Je houdt de robot fysiek in de armen en deze gaat dan op en neer op een ritme dat de ademhaling vertraagt waardoor je bewuster gaat ademen tijdens de slaap. Sensoren houden alles in de gaten en passen het ritme aan wanneer nodig. De robot is vooral bedoeld voor mensen met veel stress en die slecht slapen door spanningen. De robot wordt deels vergoed door bovengenoemde zorgverzekeraars. 

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.