Pilot wijkverplichting Zilveren Kruis krijgt toestemming van de rechter

Door admin, 12-11-2015

Zilveren Kruis startte onlangs met de pilot ‘Zorg in de Wijk’ in Utrecht. Careyn ging naar de rechter om dit tegen te gaan, maar kreeg nul op het rekest. De rechter geeft de zorgverzekeraars toestemming om hiermee door te gaan. Het is Careyn wat dat betreft niet gelukt om de proef te staken.

Het gaat om een proef waarbij de zorgverzekeraar per wijk met één organisatie als voorkeursaanbieder voor wijkverpleging werkt. Het doel van de zorgverzekeraar is om de versnippering van de wijkverpleging tegen te gaan. Onder andere FNV is fel tegen deze vorm van wijkzorg, omdat er volgens de vakbond binnen de gemeente verdeeldheid kan ontstaan over de financiering, keuze en kwaliteit van de zorg. Volgens FNV is Zilveren Kruis er vooral op uit om in de kosten te snijden, zonder het belang van de cliënt voorop te stellen.

Aantasting van de keuzevrijheid
Ook Careyn is het als thuiszorgorganisatie niet eens met de proef van Zilveren Kruis, volgens hen tast dit de keuzevrijheid van de cliënt aan. Daarnaast blaast Zilveren Kruis jarenlange samenwerkingen in de zorgketens op, wat de continuïteit niet ten goede komt. Toch stelde de rechter Zilveren Kruis in het gelijk en mag de zorgverzekeraar voorlopig dus doorgaan met de proef.

Thuiszorgmedewerkers vrezen baan en inkomsten
Thuiszorgmedewerkers zijn bezorgd over hun baan en inkomsten. Volgens Zilveren Kruis is dat echter niet nodig, de zorgverzekeraar geeft aan dat er geen banen verloren zullen gaan en dat het slechts gaat om een verschuiving van de arbeidsplaatsen. De nieuwe methode zou uiteindelijk echter wel degelijk kostenbesparend werken, waardoor er meer geld vrijkomt voor de zorg. De zorgverzekeraar heeft laten weten de kostenbesparing niet door te voeren om de eigen kas te spekken, het geld zal ten goede komen aan de zorg die het biedt.

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.