Reizigers die zich niet goed verzekeren voor zorgkosten in het buitenland betalen soms duizenden euro’s

Door admin, 29-08-2023
Reizigers die zich niet goed verzekeren voor zorgkosten in het buitenland betalen soms duizenden euro’s

Reizigers die zich niet goed verzekeren tegen onvoorziene zorgkosten in het buitenland komen soms voor zeer onaangename verrassingen te staan met enorme financiële gevolgen. Als de verzekeraar medische kosten in het buitenland niet dekt, kan de factuur soms oplopen tot enkele (tien)duizenden euro’s, tot soms zelfs een ton.

Niet alles en overal is gedekt met de Europese zorgverzekeringskaart 
Als je op vakantie gaat in Europa is het belangrijk om je Europese zorgverzekeringskaart (EHIC) mee te nemen. Hiermee heb je toegang tot publieke en noodzakelijke zorg met je eigen zorgpolis in Nederland. Dat betekent echter niet dat alle behandelingen verzekerd zijn met deze kaart. Zo zijn ingeplande medische behandelingen in het buitenland, zorg in privéklinieken, medische behandelingen op een cruiseschip of de terugreis naar huis (repatriëring) niet gedekt met deze polis.

Met name in landen langs de Middellandse Zee komen reizigers daarom vaak voor verrassingen te staan, zo zeggen verzekeraars tegen het AD. Ze worden bijvoorbeeld behandeld in een private kliniek, want die komen daar veel voor. Bovendien denken Nederlanders vaak dat zorg in landen als Spanje of Turkije veel goedkoper is, maar dat valt in de praktijk vaak vies tegen.

En dan zijn er ook nog landen met dure zorg. In de Verenigde Staten zijn zorgkosten bijvoorbeeld veel hoger dan in Europa, gemiddeld vijf keer zoveel per behandeling. Op die manier kan een behandeling in een gewoon Amerikaans ziekenhuis zomaar oplopen tot tienduizenden euro’s. 

Ook hoge kosten voor naar huis gaan 
De kosten van een AirAmbulance of extra stoelen tijdens het hoogseizoen zijn heel hoog. Als een toerist bijvoorbeeld een been breekt bij het skiën en geen reisverzekering heeft afgesloten, dan kan het zomaar zijn dat deze reiziger duizenden euro’s betaalt voor extra stoelen in het vliegtuig om halfzittend of liggend naar huis te gaan. 

Aanvullend verzekeren of reisverzekering 
Reizigers doen er verstandig aan om te controleren of ze een aanvullende wereldwijde dekking hebben en bijvoorbeeld niet alleen Europese dekking. Met wereldwijde dekking betaalt de verzekeraar de kosten voor spoedeisende hulp.

De zorgverzekeraar betaalt nooit meer dan 100% de kosten van een behandeling in Nederland. Als de behandeling bijvoorbeeld plaatsvindt in een privékliniek kunnen de kosten alsnog heel duur uitvallen.

Reizigers kunnen daarnaast ook een reisverzekering afsluiten om andere kosten te dekken die komen kijken bij een medisch ongeval of aanvullende medische kosten. Denk bijvoorbeeld aan het dekken van kosten als vervoer van- en naar het ziekenhuis of zelfs de dekking van kosten voor reddingsacties. Ook aanvullende kosten voor dure behandelingen, zoals in Amerikaanse ziekenhuizen die altijd duurder zijn dan in Nederland, kunnen zij hiermee dekken.

Voor toeristen die niet zo vaak op pad gaan, zijn er eenmalige reisverzekeringen, maar voor echte globetrotters is de doorlopende reisverzekering populairder. 

Zakelijke reizen voor ondernemers 
Dit soort reisverzekeringen zijn meestal niet beschikbaar voor ondernemers die een zakelijke reis maken. Als een zzp’er bijvoorbeeld een reisje maakt om klanten te ontmoeten in een ander land of een beurs bij te wonen, dan is de particuliere reisverzekering niet geschikt. In dat geval raden verzekeraars aan om een zakelijke reisverzekering af te sluiten. 
 

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.