Steeds meer mensen hebben moeite om hun zorgverzekering te betalen

Door admin, 06-12-2022

Steeds meer Nederlanders hebben het moeilijk om rond te komen tot het einde van de maand. Uit onderzoek blijkt dat de zorgverzekering het eerste is dat dan niet meer betaald wordt. Maar wat zijn de gevolgen daar van? 

Wanbetalers 
De afgelopen jaren is het aantal wanbetalers dat hun zorgverzekering niet meer kan (wil) betalen sterk gedaald: van zo’n 312.000 wanbetalers in 2015 naar 170.221 mensen in 2021. Een flinke daling, maar in november van dit jaar (2022) stond de teller echter al opnieuw op 172.000 wanbetalers. De daling zet zich dit jaar dus niet voort. Het ministerie zegt dat de daling vermoedelijk te maken heeft met de extra inspanningen van zorgverzekeraars om mislukte betalingsregelingen te herstellen en dankzij de inspanningen van gemeenten. Waarom het aantal wanbetalers niet meer verder daalt en zelf stijgt dit jaar, kan het ministerie helaas niet verklaren.  

Steeds meer huishoudens met schulden
Volgens ABN Amro is de reden nochtans duidelijk. Zij vonden een stijging van 3,5% in het aantal huishoudens met problematische schulden en deze stijging is geheel toe te schrijven aan het aantal schulden bij de Belastingdienst, door de betaalstops die de Belastingdienst instelde tijdens de coronacrisis.

Ondertussen laat ook de inflatie zich voelen. Op basis van gegevens uit de incassobrache is er in de eerste negen maanden van 2022 een stijging met maar liefst 17% van mensen met betalingsachterstand bij hun zorgverzekeraar ten opzichte van 2021. Schulden worden vaak het eerst opgemerkt bij betalingsachterstanden bij zorgverzekeraars aangezien deze schulden consequentielozer aanvoelen dan wanneer iemand zijn huur niet meer kan betalen. 

Is het niet betalen van je zorgverzekering consequentielozer? 
Als je je zorgverzekering niet meer betaalt, krijg je eerst een herinnering. Als je meerdere maanden niet meer hebt betaald, dan worden je aanvullende pakketten meestal stopgezet en zal je zorgverzekeraar je contacteren met een betalingsregeling. Heb je zes maanden achterstand en lukt het niet om een betalingsregeling af te spreken? Dan word je doorverwezen naar de overheidsinstantie CAK.

Bij CAK ben je nog steeds verzekerd, maar zal je wel een hogere premie moeten betalen. Je hebt ook geen keuze want het CAK houdt de premie in bij je werkgever of uitkeringsinstantie. Om van deze hogere premie af te geraken zal je eerst je achterstand moeten inhalen of een regeling treffen met je zorgverzekeraar. Je blijft dus wel altijd verzekerd, maar omdat je een hogere premie moet betalen wordt het nog moeilijker om uit de schulden te blijven. 

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.