Wat verandert er aan de zorgtoeslag 2014?

Door admin, 24-12-2013

De zorgtoeslag vormt voor veel mensen een belangrijke compensatie van de zorgkosten, zodat ze deze niet volledig zelf hoeven te betalen. Heb je een gemiddeld of laag inkomen en schrik je nog altijd van de hoge premies per maand? Dankzij de zorgtoeslag hoef je de kosten niet volledig zelf te betalen. De zorgtoeslag voor 2014 ziet er echter anders uit dan die van het afgelopen jaar. We zetten de veranderingen op een rij en zorgen er daarmee voor dat je er goed op bent voorbereid.

Lagere zorgtoeslag
Houd er allereerst rekening mee dat de zorgtoeslag 2014 lager uit zal vallen dan dit in 2013. Dat heeft te maken met het feit dat de overheid de inkomensgrenzen zal verlagen. Ben je bijvoorbeeld alleenstaand? Dan heb je slechts tot een inkomen van €28.482 per jaar recht op zorgtoeslag. Dat betekent een daling van ongeveer €2.500, waardoor de kans bestaat dat je komend jaar niet meer in aanmerking komt voor de toeslag. Indien je een partner hebt,dan heb je recht op zorgtoeslag tot een (gezamenlijk) inkomen van €37.145, ook weer ongeveer (2x) €2.500 minder dan het afgelopen jaar.

Maximaal vermogen
Aan de andere kant zul je langer recht blijven houden op zorgtoeslag, indien je een relatief groot vermogen hebt. De grens voor 2014 bedraagt €81.360, waardoor je een flink vermogen achter de hand mag hebben, wanneer je gebruik wenst te maken van zorgtoeslag. Heb je een vermogen dat groter is dan dit bedrag? Houd er dan rekening mee dat je geen recht hebt op zorgtoeslag. De peildatum is 1 januari, waardoor de Belastingdienst uitgaat van het bedrag dat je op dat moment bezit.

Berekenen zorgtoeslag
Wil je de zorgtoeslag zelf berekenen, om na te gaan of je er recht op hebt en hoe hoog het bedrag zal zijn? Maak dan gebruik van de website van de Belastingdienst. Het is dan van belang om aan te geven hoeveel je verdient en hoeveel jouw eventuele partner als inkomen ontvangt. Je kunt aan de hand daarvan zelf nagaan of je recht hebt op een bedrag. Je kunt er met de zorgtoeslag dan voor zorgen dat je de kosten voor de zorg niet volledig zelf hoeft te dragen.

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.