Zorgkosten minima rijzen pan uit als gevolg van hoog eigen risico

Door admin, 12-10-2014

De zorgkosten maken een belangrijk deel uit van zowel de overheidsuitgaven als onze persoonlijke budgetten. Onder andere het eigen risico wordt geregeld duurder, waardoor bijvoorbeeld de minima steeds vaker in de problemen komen. Dankzij initiatieven als de Collectieve Zorgverzekering in de gemeente Stichtse Vecht is het voor hen mogelijk om toch een goede verzekering af te sluiten. Daarnaast zijn er initiatieven gaande om de zorgkosten zoveel mogelijk te drukken, iets waar een samenwerking tussen chirurgen en verzekeraars een goed voorbeeld van is.

Eigen risico met 150% gestegen
Het eigen risico staat los van de zorgpremie, de overheid stelt het bedrag jaarlijks vast. Sinds de invoering van het eigen risico in 2008 is dit bedrag echter met 150% gestegen, waardoor met name de minima het lastig hebben dit geld op te brengen. In 2008 was er sprake van een eigen risico van €150 per jaar, inmiddels gaat het om €375 per jaar. Voor de wijziging van het zorgstelsel was er sprake van een no-claim regeling, waardoor een jaar zonder zorgkosten achteraf een voordeel tot €255 kon opleveren. Verzekerden hebben tegenwoordig de mogelijkheid om een aanvullend vrijwillig eigen risico aan te gaan tot maximaal €500, waardoor het totale eigen risico per jaar €875 bedraagt.

Een keuze voor een hoger vrijwillig eigen risico betekent een lagere zorgpremie. Met name jongeren en anderen met voldoende financiële buffers hebben op die manier de mogelijkheid om de zorgkosten te drukken. De minima hebben aan de andere kant al moeite om het reguliere verplichte eigen risico op te brengen, nu de overheid dat jaar na jaar verhoogt. In 2014 bedroeg het eigen risico nog €360 per jaar, waardoor er in 2015 opnieuw €15 per jaar bij zal komen. Minima met inwonende kinderen boven de 18 jaar dienen dit bedrag in bepaalde gevallen meerdere keren op te hoesten, waardoor zij snel door hun financiële buffers heen zijn.

Collectieve Zorgverzekering voor minima van gemeente Stichtse Vecht
Om de minima tegemoet te komen ontstaan er verschillende initiatieven, waar de Collectieve Zorgverzekering (van Menzis) een goed voorbeeld van is. De minima van de gemeente Stichtse Vecht hebben op die manier de mogelijkheid een betaalbare zorgverzekering af te sluiten. De regeling wordt in 2015 behoorlijk verruimd, dankzij een forse bijdrage van de gemeente. De minima worden vrijgehouden van het eigen risico, waardoor ze zonder financiële consequenties gebruik kunnen maken van zorg. Het voordeel voor minima kan oplopen tot maximaal €600 per jaar, voor hen een belangrijk bedrag.

De inkomensgrens om in aanmerking te komen voor deze Collectieve Zorgverzekering wordt verhoogd van 110% van het Wettelijk Sociaal Minimum naar 130% hiervan. Verder zorgt de gemeente voor maximaal €20 bijdrage per maand per verzekerde, waardoor sommige aanvullende pakketten voor de minima gratis worden. Ook betaalt men de verplichte eigen risico’s voor de minima, zodat zij hier zelf geen omkijken naar hebben. De groep heeft vaak relatief hoge zorgkosten, maar aan de andere kant niet de middelen om hiervoor te betalen.

Chirurgen en verzekeraars zoeken naar kostenbesparingen
Elders in het land zoeken zorgverzekeraars samen met bijvoorbeeld chirurgen naar oplossingen om de zorgkosten te drukken, zodat ook de lagere inkomens de kosten hiervoor weer kunnen betalen. Een voorbeeld hiervan is De Friesland Zorgverzekeraar, die een overeenkomst heeft gesloten met alle vrijgevestigde chirurgen in de provincie Friesland. Men maakt daar gebruik van ‘shared savings’, wat betekent dat de zorgverzekeraar en de medisch specialisten de besparingen die ze vinden gaan delen. Door de chirurgen hiervoor mede verantwoordelijk te maken hoopt de zorgverzekeraar de premies voor verzekerden te kunnen drukken.

Een deel van de opbrengsten gaat naar de chirurgen zelf, een deel komt ten goede aan de lagere premies en een deel gebruikt de verzekeraar voor innovatie. Op die manier moet het tot 2020 mogelijk zijn om behoorlijke besparingen te realiseren en ervoor te zorgen dat de zorgkosten uiteindelijk lager uit zullen vallen.

Het lijkt van belang om de komende jaren op innovatieve wijze op zoek te gaan naar kostenbesparingen en sociale initiatieven. Alleen op die manier blijft het voor een grote groep Nederlanders mogelijk om de zorgkosten te betalen en bijvoorbeeld te zorgen voor voldoende financiële buffers, om het eigen risico op te kunnen vangen.

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.