Zorgverzekeraar CZ maakt behandeltarieven ziekenhuizen openbaar

Door admin, 31-10-2016

De zorgverzekeraar CZ heeft de behandeltarieven van alle ziekenhuizen waarmee ze een contract heeft afgesloten, in augustus jl. openbaar gemaakt door ze online te publiceren. VGZ, een andere zorgverzekeraar, is van plan op korte termijn hetzelfde te doen. De Consumentenbond heeft bij alle zorgverzekeraars zeer op publicatie aangedrongen.

Naast de prijzen, is er ook een kwaliteitsbeoordeling gegeven. Aangezien geen van deze hetzelfde is tussen ziekenhuizen, kunnen consumenten gaan vergelijken. Hier ligt misschien een kans voor consumenten veel geld te besparen. Maar dit geldt dan wel vooral bij behandelingen die goedkoper zijn dan het verplichte eigen risico van €385. Voor mensen die kiezen voor een hoger vrijwillig eigen risico, is de besparingsspeelruimte een stuk groter.

De woordvoerder van CZ, Rik van Druten, vindt het een goede zaak dat mensen kunnen vergelijken en besparen op hun zorguitgaven binnen het eigen risico. Het Elizabeth-Tweesteden ziekenhuis in Noord-Brabant laat weten dat de openbaarmaking goed kan uitpakken, mits het weloverwogen gebeurt. Het Amphia ziekenhuis in dezelfde provincie, ziet echter geen heil in de openbaarmaking. Patiënten weten zelf vaak vooraf niet welke gezondheidsproblemen ze hebben en kunnen dus moeilijk inschatten welke behandelingen vereist zijn. Volgens hen is de kwaliteit van zorg het enige dat er toe doet.

De openbaarmaking kan leiden tot een felle concurrentiestrijd. Zorgverzekeraars kunnen hier op inspelen door de tarieven te veranderen. De behandeltarieven ontstaan namelijk door jaarlijkse contracten met ziekenhuizen. Van Druten wijst wel op een grens van de concurrentiestrijd, die volgens hem ligt bij het sluiten van ziekenhuizen. Als ziekenhuizen sluiten, komt de reistijd en aanrijdtijd van ambulances in het gedrang en dat is ontoelaatbaar.

Meer openheid over prijsverschillen volgde uit een onderzoek van verzekeringsvergelijkingswebsite Independer. Independer onderzocht de prijs van vijf kleine ingrepen in 25 ziekenhuizen en de bijbehorende contracten met zorgverzekeraars. Hieruit bleek dat er afhankelijk van de contracten met zorgverzekeraars eveneens grote variatie is in tarieven voor eenzelfde behandeling in hetzelfde ziekenhuis. Dit komt omdat zorgverzekeraars allen apart onderhandelen met hetzelfde ziekenhuis voor dezelfde behandeling. Afhankelijk van de uitkomst van deze onderhandelingsprocessen kunnen er grote prijsverschillen ontstaan.

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.