ONVZ blijft geneesmiddelen van apotheker vergoeden

Door admin, 22-03-2015

Zorgverzekeraar ONVZ heeft aangegeven de geneesmiddelen die apothekers zelf bereiden gewoon te blijven vergoeden. Dit in tegenstelling tot verschillende andere zorgverzekeraars. Zij stoppen per 1 maart met de vergoeding van zo’n 400 ‘zelfbereidingen’. De apothekersorganisatie KNMP snapt niets van dat standpunt en is blij dat in ieder geval ONVZ heeft aangegeven geen wijzigingen in de vergoedingen hiervan door te voeren.

De zelfbereidingen van de apothekers hebben betrekking op op maat gemaakte geneesmiddelen, die vooral jongeren en ouderen afnemen. Zij hebben vaak een aangepaste toedieningsvorm of een specifieke dosering nodig, iets dat niet mogelijk is met de reguliere geneesmiddelen. Zorgverzekeraars zijn van mening dat er in een aantal gevallen sprake is van ‘ziekenhuismiddelen’, in plaats van medicijnen via de apotheek. Bovendien geeft de belangenorganisatie Zorgverzekeraars Nederland (ZN) aan dat de zorgverzekeraars alleen medicijnen kunnen vergoeden die bewezen effectief zijn volgens de overheid, iets dat bij de zelfbereidingen niet altijd het geval is.

ONVZ is als zorgverzekeraar van mening dat het besluit om te stoppen uitsluitend het gevolg mag zijn van een zorgvuldige afweging. De zorgverzekeraar is daarom het gesprek aangegaan met het Zorginstituut Nederland en de apothekersorganisatie KNMP, maar blijft de zelfbereidingen voorlopig gewoon vergoeden.

KNMP begrijpt andere zorgverzekeraars niet
De KNMP heeft laten weten het niet rationeel te vinden dat de andere zorgverzekeraars abrupt stoppen met de vergoeding van de medicijnen. Verschillende apothekers hebben patiënten al teleur moeten stellen, waardoor zij de medicijnen uit eigen zak moeten gaan betalen en daardoor in de problemen kunnen raken. Minister Schippers van Volksgezondheid heeft in de Tweede Kamer laten weten dat de apotheekbereiding volgens haar een ‘sluiproute’ zou zijn om een bulk aan medicijnen te bereiden die niet onder de basisverzekering vallen. De apothekersorganisatie vindt die opvatting totaal onbegrijpelijk en heeft aangegeven zich daar niet in te herkennen. 

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.