Ook voor lage inkomens en ZZP’ers collectieve zorgverzekering mogelijk

Door admin, 06-12-2022

Een collectieve zorgverzekering is een zorgverzekering die wordt aangegaan door een groep mensen. Omdat met een grote groep tegelijk wordt ingetekend, geven zorgverzekeraars vaak een korting. Dit soort zorgverzekeringen komt vaak voor bij bedrijven die hun werknemers op deze manier een goedkopere zorgverzekering willen aanbieden. Maar wat met mensen die dit niet aangeboden krijgen op hun werk, niet werken of geen collega’s hebben? Ook zij kunnen intekenen op een collectieve zorgverzekering dankzij de Gemeentepolis of dankzij initiatieven voor ZZP’ers. 

Collectieve zorgverzekering voor minima
Mensen met een laag inkomen kunnen aanspraak maken op de Gemeentepolis, een collectieve zorgverzekering. De Gemeentepolis heeft vaak verschillende aanvullende pakketten voor mensen met een chronische ziekte of beperking. Daarnaast zijn er ook pakketten voor mensen die net weinig zorgkosten hebben. Elke gemeente heeft zijn eigen Gemeentepolis, dus hoeveel deze precies kost en welke aanvullende pakketten beschikbaar zijn, verschilt per gemeente. 

Standaard bestaat de Gemeentepolis uit een basisverzekering en een aanvullende verzekering. De verzekering is ook voordeliger dan een individuele verzekering bij een zorgverzekeraar omdat de gemeente meebetaalt aan de premie. 

Niet iedereen komt in aanmerking om deel te nemen aan de Gemeentepolis. De polis is namelijk specifiek voor mensen met een laag inkomen. Elke gemeente heeft hier andere maximum bedragen voor, dus dit kijk je best even na voor je eigen gemeente. Sommige gemeenten bieden ook hulp bij chronisch zieken of mensen met een beperking. Daarnaast zijn er ook Gemeentepolissen voor jongeren met weinig zorgkosten. 

Denk je in aanmerking te komen voor de Gemeentepolis en wil je deze aanvragen? Hier vind je alle informatie over het aanvragen van de Gemeentepolis per gemeente. 

Collectieve zorgverzekering voor zzp’ers
Ben je een zelfstandige zonder personeel? Dan zou je misschien denken dat het niet mogelijk is om een collectieve zorgverzekering af te sluiten. Je hebt namelijk geen collega’s waarmee je kan samenwerken. Maar je hebt wel elkaar: ZZP’ers kunnen samen een collectieve zorgverzekering afsluiten, namelijk via Het Ondernemerscollectief of via ZZP Nederland. 

Het Ondernemerscollectief heeft afspraken met zorgverzekering Zilveren Kruis, De Friesland en VGZ. Dankzij Het Ondernemerscollectief krijg je bij al deze zorgverzekeraars extra collectiviteitskorting voor jezelf én je gezin. Elke zorgverzekeraar heeft daarbij zijn eigen korting en extra’s. Deze gelden zowel op de basisverzekering als op de aanvullende verzekeringen. 

ZZP Nederland heeft ook afspraken met verschillende zorgverzekeraars over een collectieve zorgverzekering voor ZZP’ers. Je moet daarvoor natuurlijk wel eerst lid zijn van ZZP Nederland, maar die abonnementskosten heb je zo terugverdient dankzij de collectiviteitskorting voor jou en je gezin. Het enige dat je daarvoor moet doen is je collectiviteitsnummer, dat je krijgt nadat je bent aangesloten bij ZZP Nederland, doorgeven aan je zorgverzekeraar. De volgende maand gaat dan automatisch je collectiviteitskorting in. 

Voor 2023 heeft ZZP Nederland collectiviteitskortingen bij A.s.r., CZ, Zilveren Kruis, Menzis, VGZ, ONVZ en Nationale Nederlanden. De kortingen verschillen per zorgverzekeraar en gaan van 9% (Menzis) tot 20% (Nationale Nederlanden).

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.