Wel of niet verzekerd? Zo betaal je voor mondzorgkosten

Door admin, 22-12-2023
Wel of niet verzekerd? Zo betaal je voor mondzorgkosten

Ons gebit is belangrijk en we weten allemaal dat we elk jaar of half jaar naar de tandarts moeten voor een controle. Mondzorg kost echter niet niks. De rekeningen die op de mat vallen na een bezoek aan de tandarts, mondhygiënist of orthodontist kunnen patiënten flink laten schrikken. Helpt het om je aanvullend te verzekeren tegen de kosten? Je leest hieronder hoe je het beste kunt betalen voor de kosten van goede mondzorg. 

Valt mondzorg altijd buiten het basispakket? 
Bij mondzorg denk je aan een tandartsbezoek, de orthodontist en de mondhygiënist. Kosten voor deze bezoeken worden niet vergoed binnen je basisverzekering. Er wordt al jaren gediscussieerd om mondzorg weer terug te stoppen in het basispakket, maar voor nu zullen verzekerden zich aanvullend moeten verzekeren voor mondzorg.

Toch kan een bezoek aan de tandarts soms wel betaald worden uit je basisverzekering. Dat geldt bijvoorbeeld voor bepaalde tandimplantaten. Je verzekering betaalt voor de kosten van een implantaat als je bijvoorbeeld ernstige groei- of ontwikkelingsproblemen hebt gehad en hierdoor tanden hebt verloren. Daarnaast kunnen jongeren tot 18 jaar geld krijgen vanuit hun basisverzekering voor het plaatsen van implantaten. Dit kan vaak nog tot de leeftijd van 23 jaar oud, als ze wel voor hun achttiende jaar hun tanden hebben verloren. 

Soms is de tandarts uit eigen zak betalen voordeliger 
Veel tandheelkundige kosten worden niet vergoed uit het basispakket. Als verzekerde heb je daardoor twee opties: je kunt je aanvullend laten verzekeren bovenop je basisverzekering of je kunt tandartsbezoeken of andere mondzorg uit eigen zak betalen.

In principe lijkt een verzekering altijd voordeliger, vooral als je regelmatig de tandarts bezoekt en gaatjes hebt of erger. Maar in de praktijk blijken de kosten voor zelf betalen soms lager uit te vallen, meldt Business Insider.

Dat komt doordat de aanvullende verzekering vaak maar tot een bepaald percentage van de kosten dekt, plus een maximale dekking biedt tot een bedrag van ongeveer 500 euro per jaar. Wie wel eens een paar gaatjes heeft laten vullen, weet dat de kosten al snel kunnen oplopen tot enkele honderden euro’s. Zelf betalen is bij complexe behandelingen daarom soms goedkoper dan je laten verzekeren. 

Verzekeraars bieden ook losse tandartsverzekeringen aan 
Aangezien een aanvullende tandartsverzekering bovenop de basisverzekering soms duurder is dan zelf betalen voor de tandarts, is er ook een derde optie bedacht door een aantal verzekeraars. Bij deze verzekeraars kun je ook een losse tandartsverzekering afsluiten. Dat is dus geen aanvullende verzekering, maar een andere losse premie. Het gaat in Nederland om de volgende zeven verzekeraars:

  • De Christelijke zorgverzekeraar,
  • De Friesland,
  • Interpolis,
  • Menzis,
  • ONVZ,
  • VvAA.
  • Zilveren Kruis.

Een losse verzekering heeft als voordeel dat je veel meer flexibiliteit hebt om je te laten verzekeren dan wanneer je de tandartsverzekering laat aansluiten bij je basispakket. De dekkingen zijn bovendien niet tot een bepaald bedrag of percentage, maar maximaal. Dat maakt een losse verzekering een stuk aantrekkelijker dan zelf betalen.

Het grootste nadeel is echter dat de aanvraag van deze verzekeringen lang en complex is. Daarnaast geldt er vaak een medische selectie of wachttijd voordat de dekking van kracht is. Dat betekent in de praktijk dat je vaak eerst zelf betaalt en lang moet wachten op teruggave van je geld.

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.